Pentru multi indivizi, avantajele si beneficiile unei diete fara gluten se traduc intr-o mai buna stare de sanatate. Cu toate acestea, persoanele cu o boala celiaca si / sau alergii gasesc in beneficiile unei diete fara gluten un mod de a sustine viata.
Produsele fara gluten nu contin gluten in proteine, care se gaseste in mod normal in grau si orz, de exemplu. De aceea, o dieta fara gluten este strans legata de o dieta fara grau. Unele ingrediente fara gluten includ orez, mei si quinoa. Produsele facute cu orez, mei si quinoa sunt foarte populare ca inlocuitori ai produselor pe baza din grau si orz.
Pentru persoanele care se lupta cu boli inflamatorii si tulburari autoimune, lipsa glutenului s-a dovedit a fi benefica. Glutenul din cereale nu este recunoscut de sistemul imunitar, asa ca ataca intestinele si poate provoca leziuni grave. Oamenii care nu stiu ca au o sensibilitate la gluten pot provoca leziuni permanente corpului lor si pot suferi de pierderi de nutrienti deoarece tractul lor digestiv nu absoarbe substantele nutritive din alimentele lor in mod corespunzator. Unele simptome imediate ale intolerantei la gluten includ balonarea.
Persoaneleor care sufera de boala Crohn sau Lupus li se spune sa se fereasca de gluten din cauza riscului crescut de inflamare al articulatiilor, precum si a artritei reumatoide si a fibromialgiei. Avantajele lipsite de gluten includ reducerea unora dintre aceste simptome si o viata mai sanatoasa. Oamenii care nu mananca gluten raporteaza si o crestere a energiei.
Unii copii cu autism, cand au incercat o dieta fara gluten, au prezentat o imbunatatire semnificativa a comportamentului lor. Intr-un caz, un tanar cu autism a fost plasat pe o dieta fara gluten si fara cazeina. Avantajele r pentru el au fost remarcabile. Acum vorbeste si se comporta ca orice alt copil fara autism. Da, exista inca probleme de comportament, dar comportamentul sau este mult mai asemanator cu cel al oricarui copil fara autism.
Viata fara gluten a devenit acum o parte a unui stil de viata sanatos:
Majoritatea alimentelor pe care le consumati intr-o dieta fara gluten pot contribui la promovarea unei pierderi sanatoase in greutate, mai ales daca alegeti o dieta bine echilibrata care contine proteine esentiale, carbohidrati si grasimi. Doar pastrati in minte dimensiunea portiei si asigurati-va ca alegeti alimente fara gluten, cum ar fi orezul brun, cartofii dulci si quinoa.
Fiti atenti atunci cand vine vorba de citirea etichetelor. Exista o multime de confuzii actuale cu privire la lumea fara gluten, deoarece multe firme afirma acum ca produsul lor este fara gluten, iar in realitate nu este asa. Fiti atenti la inlocuitori.
Intotdeauna vor exista inlocuiri pentru alimentele nesanatoase care contin gluten cu alte soiuri nesanatoase de gluten. In mod specific, o multime de produse cu continut ridicat de carbohidrati, cum ar fi painea, care contin gluten. Doar asigurati-va.Dieta fara gluten va va face sa va simtiti mai bine si sa va bucurati de beneficiile sanatoase. Alegeti cu incredere o viata fara gluten !