Economia romaneasca va functiona cu frana de mana trasa in urmatorii ani, avertizeaza analistii

Economia romaneasca se afla intr-un amplu proces de restructurare, determinat de cresterile de taxe, inflatia, scaderea vanzarilor si accentuarea blocajului financiar. Analistii avertizeaza ca Romania va functiona cu frana de mana trasa in urmatorii doi ani, mai ales in contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025, conform partenerului coordonator Sierra Quadrant, Ovidiu Neacsu.

O economie in proces de restructurare

Potrivit lui Ovidiu Neacsu, restructurarea afacerilor a devenit cuvantul de ordine in business-ul romanesc. Multe companii au ales sa isi pregateasca afacerile pentru vremuri de criza, reducandu-si expunerile si cautand solutii financiare de backup. „Romania va functiona, practic, cu frana de mana trasa in urmatorii doi ani, mai ales in contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025,” a declarat Neacsu.

Cresterea numarului de companii dizolvate

Conform unei analize Sierra Quadrant, peste 16.000 de companii si-au inchis portile in primele patru luni ale acestui an, cu aproape 3.000 mai multe decat in anul precedent. In primele patru luni din 2024 au fost dizolvate 16.153 de firme, fata de 13.300 in aceeasi perioada a anului trecut si 10.677 in 2012. Recordul precedent era inregistrat in 2016, cu 13.181 de companii dizolvate.

Cele mai multe firme dizolvate activau in comert si servicii (4.389), urmate de cele din sectorul constructiilor (1.662), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (1.572) si industria prelucratoare (1.403). Marea majoritate a acestora sunt IMM-uri, puternic afectate de inflatie, cresterea taxelor si scaderea consumului.

Impactul crizei economice

Analistii subliniaza ca nici la precedenta criza economica nu s-a inregistrat un numar atat de mare de firme dizolvate, ceea ce indica un nivel foarte scazut al increderii investitorilor in dinamica economica. „Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat de efectele cresterilor de taxe, ale inflatiei, scaderii vanzarilor si accentuarii blocajului financiar,” a afirmat Ovidiu Neacsu.

Proiectii pentru viitor

Daca ritmul dizolvarilor de firme se va mentine, numarul firmelor care vor disparea de pe piata ar putea ajunge la 50.000 pana la sfarsitul anului, fata de 39.031 in 2023. Datele de la Registrul Comertului indica un numar total de 58.899 de firme aflate in dificultate (radieri, insolvente, dizolvari si suspendari de activitate) in primele patru luni din 2024, cu peste 15.000 mai multe decat in 2023 (43.585).

Domenii afectate

Anul trecut, peste 133.000 de firme au intampinat dificultati (16.335 de companii si-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate si 6.650 au intrat in insolventa). Cele mai afectate domenii sunt comertul, agricultura, industria si constructiile, unde cresterea taxelor, scaderea puterii de cumparare si limitarea creditarii au generat multiple probleme.

Solutii pentru companii

Pentru a evita insolventa, falimentul sau blocarea activitatii, companiile sunt sfatuite sa apeleze la instrumente legale precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv. Acordul de restructurare permite afacerilor sa abordeze proactiv problemele financiare, inainte ca acestea sa escaladeze in insolventa.

Un barometru de opinie realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut arata ca 3 din 5 respondenti (62%) au ca principal obiectiv in 2024 restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare, principalele motive fiind cresterea taxelor (67%), scaderea vanzarilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) si cresterea costurilor operationale (38%).

Despre Sierra Quadrant

Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate in administrarea si lichidarea afacerilor complexe, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, si numeroase probleme legale ce trebuie solutionate concomitent cu procedura de insolventa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *