Ardeii copti la borcan sunt muraturile potrivite pentru aproape orice preparat cu carne si legume. Acestia isi pastreaza aroma proaspata si dupa cateva luni dupa ce au fost pusi la murat, daca se respecta retetele cu precizie.
Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru prima reteta:
- 4 kg ardei capia;
- 350 ml otet;
- 100 ml ulei;
- 3-4 catei de usturoi;
- 2 linguri zahar;
- o lingura boabe de mustar;
- o lingura de sare;
- o lingura boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc in cuptor sau pe gratar, dupa posibilitati si se decojesc foarte usor daca se presara putina sare desupra, apoi se lasa la scurs. Se scoate cotorul si semintele si se aseaza in borcanele sterilizate cu zeama pe care au lasat-o ardeii la scurs. In borcane se mai adauga si cateva felii de usturoi.
Pe foc se pune o oala cu otet, ulei, sare, piper si boabe de mustar si se lasa la fiert pentru 10 minute. Dupa aceea se toarna acest amestec fierbinte peste ardeii copti din borcan. Dupa ce s-au racit se pot depozita in camara la racoare,
Iata care sunt ingredientele pentru a doua reteta :
- 2 kg ardei capia;
- 200 ml otet;
- 200 ml ulei;
- 150 g zahar;
- 200 ml apa;
- 4-5 catei usturoi;
- o lingura sare grunjoasa;
- o lingură boabe de mustar;
- 4 foi de dafin;
- O lingura boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc timp de 15 minute, in care se intorc pe ambele parti. Apoi se pun intr-un bol, se presara sare deasupra si se acopera cu un capac. Dupa ce s-au racit, se curata de coaja, se inlatura cotoarele si semintele si se taie in felii subtiri, apoi se lasa la scurs.
Intre timp se pune o oala cu apa, otet, zahar, restul de sare, boabele de piper, de mustar si foile de dafin si se lasa la fiert aproximativ 10 minute. Acest lichid se amesteca inainte cu sucul pe care l-au lasat ardeii copti. Se lasa sa fiarba pana cand zaharul se dizolva complet si lichidul clocoteste.
Feliile de ardei se pun in borcane sterilizate, peste care se pun si cateva rondele de usturoi iar deasupra se toarna lichidul fiert. Dupa ce se pun capacele se lasa sa se raceasca intoarse cu capul in jos. Apoi borcanele se infasoara cu un prosop si se pun intr-o cratta cu apa pana la nivelul capacelor. Se pun pe foc sa fiarba cu aproximatie o ora, din momentul în care apa a inceput sa fiarba. Borcanele se lasa sa se raceasca in cratita si abia apoi se pun in camara.