In orice proiect care implica specialisti din diverse domenii si echipe numeroase de lucru, coordonarea tuturor acelora implicati si colaborarea intre acestia trebuie sa fie foarte eficiente pentru rezultate excelente. Acest lucru este valabil si in proiectarea cladirilor civile si industriale sau in proiectele de infrastructura.
Odata cu dezvoltarea si inovatia tehnologica si informationala, colaborarea si coordonarea au devenit mai usor de realizat. In acest sens echipele de proiectare pot fi coordonate eficient si pot colabora indeaproape folosind BIM Collaborate Pro de la Autodesk. Vorbim despre un software de coordonare si colaborare intre echipe care este pe baza de Cloud.
Un singur loc pentru coordonarea echipelor si a proiectelor
Cu ajutorul BIM Collaborate Pro echipele implicate intr-un proiect vor putea sa fie coordonate foarte eficient. Indiferent de numarul de specialisti implicati, acestia vor putea executa proiectarea si constructia proiectului urmand intocmai indicatiile si sarcinile primite. Intreg fluxul de lucru va putea fi urmarit, adaptat si modificat dintr-un singur loc cu ajutorul acestei aplicatii BIM. Colaborarea intre specialistii dintr-un proiect se va face in Cloud pentru co-proiectarea cu Revit, pentru fisierele Civil 3D sau pentru partajarea fisierelor Plant 3D.
BIM Collaborate Pro are capacitatea de a reuni echipe si fluxuri de lucru, dar in acelasi timp reuneste informatiile si datele referitoare la un proiect. Prin urmare vorbim despre o aplicatie software capabila sa conecteze echipele din domeniul ingineriei, din domeniul arhitecturii si din cel al constructiilor, totul folosind o singura platforma. In consecinta vorbim despre facilitarea comunicarii pe baza unor instrumente de feedback care sunt usor de folosit, dar si despre reducerea timpului pentru a analiza eventualele modificari realizate la un desen.
Functionalitatile BIM Collaborate Pro
Acum ca am aflat care sunt aspectele generale ale aplicatiei BIM de la Autodesk, este important sa vedem care sunt functionalitatile oferite de acest software. In primul rand vorbim despre identificarea automata a erorilor (coliziunilor). Modelele incarcate sunt identificate automat in privinta coliziunilor, urmand a fi organizate automat in grupuri. De aici rezulta o economie importanta de timp.
Automatizarea pentru detectarea coliziunilor este o alta functionalitate. Prin folosirea modelelor multi-disciplina si multi-format care au functia de coordonare a modelelor, coliziunile sunt identificate automate de program. Clasificarea si transformarea coliziunilor identificate in sarcini de rezolvat este o alta functionalitate foarte utila.
Functionalitatea de gestionare a problemelor aparute prin transformarea coliziunilor in sarcini de lucru pentru anumiti membri ai echipei este regasita in cadrul BIM Collaborate Pro. Solutiile identificate vor putea fi urmarite si verificate de coordonatorii proiectului. Posibilitatea de a accesa toate problemele si sarcinile de lucru dintr-un singur loc este o alta functionalitate. Exista inclusiv posibilitatea de a filtra si de sorta problemele respective.
Functionalitatea privind conectarea fluxurilor de lucru pentru constructii este foarte utila pentru a economisi timp si pentru a creste transparenta in cadrul echipei de lucru. Exista inclusiv posibilitatea de a genera si de a distribui rapoarte, urmarind ulterior rezolvarea problemelor mentionate in rapoartele respective. Toate aceste functionalitati sunt disponibile in aplicatia software BIM Collaborate Pro.