Placintele sunt foarte indragite in general si pot fi consumate atat ca aperitiv, cat si ca gustare. Acestea pot avea diverse umpluturi in functie de preferinte. Placintele de post pot fi facute din doar cateva ingrediente si au un gust foarte bun. Acestea pot fi dulci sau sarate si pot fi umplute cu dovleac, mere, spanac, cartofi, ciuperci, vinete si alte legume
Placinta de post cu dovleac
Ingrediente: 300 g faina, 1 lingura otet, 200 ml apa, sare, 1 kg dovleac, 1 lingurita scortisoara, 4-5 linguri zahar
Mod de preparare: Pentru inceput trebuie sa amesteci apa si otetul si separat faina si sarea, toarna lichidul peste faina si framanta energic pentru a obtine un aluat elastic si omogen. Inveleste aluatul in folie si lasa-l la rece 15 minute. Curata dovleacul apoi rade-l si caleste-l cu scortisoara si zaharul.
Doar atunci cand dovleacul se inmoaie bine este gata si il poti da deoparte. Imparte aluatul in 2 parti egale si intinde-le cu sucitorul in forma dreptunghiulara. Pune prima tava in tava, apoi toarna umplutura de dovleac si apoi a doua foaie. Nu uita sa tapetezi tava cu ulei in prelabil. Unge placinta cu ulei si apoi da-o la cuptor aproximativ 50 de minute la foc mic, dupa ce ai preincalzit cuptorul.
Placinta cu mere
Ingredientepentru aluat: 200 ml apa; 200 ml ulei; 6 linguri de zahar; 500 g faina; o lingurita bicarbonat de sodiu; o lingura otet.
Ingrediente pentru umplutura: 1.5 kg mere; 4-5 linguri de zahar; 2 linguri scortisoara;
Mod de preparare: Merele curatate si spalate se dau prin razatoarea mica si se pun la calit impreuna cu cele 4 linguri de zahar. Se las ape foc pana cand se evapora zeama pe care si-o lasa merele. Apoi se adauga scortisoara si se lasa la racit. Separat intr-un vas se amesteca apa, uleiul si zaharul, pana cand se topeste complet.
In alt bol se dizolva bicarbonatul cu otet si se pune peste amestecul de apa, ulei si zahar. Se adauga faina pe rand si se framanta incet pentru a obtine un aluat nelipicios si elastic, de consistenta dorita. Aluatul se imparte in doua jumatati si se intinde intr-un strat subtire cu ajutorul Tapeteaza tava cu hartie de copt si presara putina faina. Apoi pune prima foaie, toarna merele calite si deasupra pune a doua foaie. Inteapa aluatul cu varful unei furculite, pentru a-l aera. Da placinta la cuptor, timp de o jumatate de ora, iar cand este rumenita usor scoate-o din cuptor si serveste-o calda sau rece alaturi de familie si prieteni.
Placinta cu spanac
Ingrediente: 2 cani spanac congelat tocat; 1 ceapa tocata; 1 catel de usturoi tocat; 1 lingura de ulei de masline; 2 cani tofu afumat, maruntit; ½ cana caju tocat; 15 foi de placinte; o jumatate de pachet de unt vegan, topit; sare si piper dupa gust; 3 linguri de ceapa verde tocata.
Mod de preparare Se pune ceapa si usturoiul la calit, apoi se adauga spanacul si se lasa cateva minute pana cand se inmoaie si devine fraged. Se adauga toful maruntit, nucile taiate marunt, sare si piper si se mai lasa la foc timp de 5 minute sa se aromatizeze umplutura.
Dupa ce compozitia s-a racit se umple placinta. Se unge fiecare foaie cu unt topit si se face cate un rulou din 3 foi de placinta cu umplutura de spanac la mijloc. Se procedeaza la fel cu celelalte foi formandu-se rulouri lungi apoi se rasucesc in asa fel incat sa se obtina o forma de spirala si se lasa la cuptor pentru 35 de minute.