Cum sa gestionezi in mod armonios neintelegerile dintre frati?

Deseori parintii se confrunta cu aceasta problema deoarece pe parcursul timpului apar diverse conflicte intre frati. Parintii isi iubesc copiii la fel si nu tin mai mult la unul decat la celalalt insa adesea cei care au crescut cu mai multi frati, spun ca la un moment dat in viata au resimtit un tratament diferit.

Exista o multime de factori care determina aparitia rivalitatii intre frati. Parintii fac uneori mici diferente intre copii dar partea buna este ca acestea nu au consecinte majore asupra lor. Studiile arata ca unii copii sunt mai favorizati decat ceilalti.Este foarte important ca parintii sa interactioneze cu copiii lor si sa incerce sa gaseasca solutii rapide atunci cand apar dezacorduri. Uneori un copil primeste mai multa atentie pozitiva sau negativa decat celalalt.

Cercetarile arata ca o mare parte a modului in care ne intelegem cu ceilalti este legata de personalitatea fiecaruia. Chiar daca parintii isi iubesc toti copiii, acestia se pot simti pe aceeasi lungime de unda cu cei care au o personalitate similara cu a lor. Cu cat personalitatile fratilor difera mai mult, cu atat parintii lor ii tratează mai diferit.

Un alt factor determinant este varsta copilului. Parintii interactioneaza cu copiii intr-un mod specific varstei pe care o au. Pe langa varsta si personalitate, un alt factor este stresul parental. Atunci cand parintii se confrunta cu probleme financiare, probleme de sănătate sau conflicte au tendinta sa aplice un comportament mai dur.

Odata cu favoritismul, apar si conflictele intre frati ceea ce ii face sa se simta mai putin apropriati. Este foarte important ca parintii sa se ocupe de fiecare copil in parte.

Favoritismul are efecte negative asupra copiilor deoarece declanseaza sentimente de nedreptate. Iata ce poti sa faci pentru a nu te confrunta cu aceasta situatie neplacuta :

1. Constientizeaza

In primul rand trebuie sa constientizezi ca iti favorizezi copiii si ca vrei o schimbare. Identifica factorii de stres din viata ta si care sunt problemele care te fac sa adopti acest tip de comportament. Discuta deschis cu un prieten de incredere pentru a vedea ca punctul lui de vedere coincide cu al tau.

2. Asculta

Cand apar conflicte intre frati încearca sa vezi ce ii supara si nu ignora situatia pe ansamblu ci cauta mereu o solutie de rezolvare. Incearca sa intelegi  sentimentele copilului si observa ce anume il face sa se simta asa si cum ai putea sa schimbi aceasta situatie.

3. Ofera o explicatie

Uneori, copiii trebuie tratati diferit, atunci cand sunt bolnavi sau ai nevoie de mai multa atentie. Explica de ce faci acest lucru cu calm pentru ca cei mici sa inteleaga ca nu sunt defavorizati.

4. Evita sa faci comparatii intre copii

Uneori parintii au tendinta naturala de a face comparatii nedrepte. Incearca sa intelegi ca fiecare copil este in felul sau si admite ca cei mici pot fi total diferiti.

5. Aloca timp individual pentru fiecare copil

Incearca sa gasesti minim 10 minute zilnic pentru a petrece timp cu cel mic, oferindu-i toata atentia ta. Fa diverse activitati care ii fac placere  si arata-i cat de mult  conteaza acel moment pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *