Colagenul este una dintre cele mai importante peptide (proteine) ale corpului uman. Este responsabil pentru o serie de lucruri, inclusiv mentinerea structurii pielii, cartilajului si oaselor si contribuie la hidratarea si elasticitatea pielii.
Este o proteina care este foarte rezistenta la deteriorarea mecanica sau fizica si confera aceste proprietati structurilor corpului unde este cea mai abundenta. Din pacate, pe masura ce organismul imbatraneste, productia naturala de colagen scade, asa ca ar fi cazul sa te interesezi de posibilitatile neinvazive de introducere a colagenului in rutina ta zilnica. Printre tipurile de produse si suplimente disponibile, cel mai apreciat este colagenul lichid.
Consumul de colagen – pentru cine este indicat?
Colagenul lichid (dar si cel pulbere) va functiona in primul rand pentru acele persoane al caror corp, asociat in mod natural cu procesul de imbatranire, nu este capabil sa produca colagen intr-un mod eficient. Interesant este ca, din pacate, dupa varsta de 25 de ani, incepe degradarea colagenului din organism si productia acestuia scade.
Sinteza acestui compus dispare complet in jurul varstei de 60 de ani. De aceea se recomanda in mod special colagen lichid pentru acele persoane care au implinit deja varsta de 25 de ani – pentru ca inca pot fi tratate cu astfel de preparate profilactice. Cu toate acestea, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, consumul de colagen lichid poate ajuta la mentinerea unui anumit nivel de colagen in organism pentru mai mult timp.
Colagenul nu este doar o componenta a pielii, ci si a cartilajelor. Prin urmare, mai ales la varstnici, efectele asteptate ale consumului de colagen ar trebui sa priveasca functionarea sistemului musculo-scheletic. Acolo, cu siguranta va fi mai eficient decat in cazul pielii deja puternic slabite din cauza varstei.
Colagenul lichid poate fi folosit si de persoanele care se antreneaza in mod regulat, sunt active fizic, si de catre sportivii profesionisti. Corpul lor, si mai precis aparatul locomotor, este supus in permanenta unui efort foarte mare si pot sa apara leziuni mecanice. De asemenea, sunt mai predispusi sa sufere diverse tipuri de rani sau sa fie expusi la rani (de exemplu, dupa o cadere, fractura etc.) – si acestea sunt situatii in care nevoia de colagen din organism ar trebui sa creasca semnificativ.
Consumul de colagen – ce sa alegi?
Avem o varietate de suplimente de colagen din care sa alegem. Interesant este ca pot fi disponibile chiar si in mai multe arome, de exemplu capsuni, pepene galben, pepene verde sau cirese. Dupa cum poti vedea, producatorii se intrec pentru a produce tot felul de suplimente care ar trebui sa creasca cantitatea de colagen din corpul nostru.
Cum se consuma colagenul?
Dupa cum poti vedea, pe piata exista diverse preparate de colagen. Indiferent de forma pe care o alegem – fie direct colagen lichid sau pulbere de colagen pentru a fi amestecata cu apa – sa ne concentram pe doza, deoarece cantitatea este mai importanta decat forma de colagen oral. In functie de preparat, cantitatea recomandata ca parte a dozei zilnice este diferita si trebuie sa urmaresti intotdeauna recomandarile producatorului.
Cate mg de colagen pe zi sunt recomandate? Doza medie este de aproximativ 4-5 grame (4000-5000 mg). In studii au fost utilizate diferite doze, de la 1 gram pe zi, la 2,5 grame, pana la 10 grame de colagen pe zi.
Efectele consumului de colagen
Sunt efectele consumului de colagen cu adevarat vizibile? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, merita mai intai sa ne uitam la ce spun publicatiile stiintifice despre asta. Datorita lor vom afla care este impactul real al consumului de colagen asupra starii pielii. Un studiu din 2015 a examinat efectele suplimentarii cu un colagen lichid timp de 8 saptamani.
Dupa 4 saptamani de administrare a colagenului s-a observat o reducere semnificativa a proceselor de degradare a acestuia la nivelul pielii, iar dupa 8 saptamani s-a observat o crestere semnificativa a hidratarii pielii. Aceste efecte au ramas vizibile pana la 12 saptamani dupa incheierea studiului.
Studii similare au mai descoperit ca suplimentarea cu produse pe baza de colagen a avut un efect antirid usor si a imbunatatit fluxul sanguin in vasele de sange ale pielii. In plus, se constata ca administrarea orala de colagen mareste eficienta proceselor de vindecare a ranilor si poate reduce inflamatia si riscul de osteoporoza.
Prin urmare, se poate concluziona ca efectele consumului de colagen sunt de fapt vizibile si acest lucru este confirmat de studii stiintifice independente. Suplimentele orale se caracterizeaza prin faptul ca furnizeaza in principal cei mai importanti aminoacizi pentru sinteza colagenului in organism.
Efecte secundare ale consumului de colagen
Utilizarea suplimentelor lichide de colagen (si nu numai) este in general recunoscuta ca fiind sigura. Cu toate acestea, exista anumite persoane care ar trebui sa consulte un medic pentru a lua colagen.
Este vorba in principal de: pacientii cu forme severe de psoriazis, cei care sufera de alergii, precum si cei care sufera de asa-numitele colagenoze, inclusiv poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic si vasculita. Desigur, in cazul persoanelor sanatoase, este important sa respecte instructiunile de pe ambalaj.
Pentru a rezuma intrebarea daca un consum de colagen este un real succes sau nu – raspunsul este: depinde. Daca vrei efecte rapide, pe termen scurt – din pacate, colagenul lichid administrat pe cale orala nu este pentru tine.
Atunci este mai bine sa alegi colagenul injectat, dar in acelasi timp, desi este mai eficient, este o metoda mai costisitoare. Insa daca doresti sa influentezi profilactic productia de colagen si nivelul acestuia in organism sau sa reduci intr-o oarecare masura rata de degradare a colagenului asociata cu procesul de imbatranire, colagenul lichid va fi unul dintre cele mai bune produse de pe piata.