Mamicile de bebelusi se confrunta cu diferite probleme, dintre care cea care implica mai multa energie este adormitul. Cei mici trebuie sa doarma mai mult decat o jumatate de zi pentru a creste sanatos si armonios. In acest context, somnul reprezinta un rol primordial. Odihna din primele luni de viata este foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Iată cateva greseli pe care le fac de regula parintii, creand disconfort bebelusilor si influentandu-le in mod negativ somnul :
1. Nu puteti impune un program strict de somn
Este important sa faceti o rutina de somn, pentru ca bebelusii sa se odihneasca cat mai bine. Este nevoie de un program fix, care trebuie respectat zilnic, atat de somn cat si de masa.
2. Nu tresariti la orice mic zgomot din timpul somnului
Trebuie sa va obisnuiti ca bebelusii pot sa rada, sa planga sau sa scoata diferite grimase in timpul somnului. Nu tresariti imediat, ci lasati-l putin sa se linisteasca. Este posibil sa viseze, de aceea nu merita sa-i deranjati somnul.
3. Lasati bebelusul sa planga si sa se calmeze singur
Evitati sa il luați tot timpul in brate, la orice planset, daca nu vreti sa devina dependenti de parinti. Cei mici va pot santaja si pot folosi aceasta unealta pentru orice planset dar si pentru a adormi in brate.
4. Dupa ce mananca, jucati-va putin apoi il puneti la somn
Bebelusii trebuie sa inteleaga ca aceasta este rutina zilnica : papa, joaca si somn. Cu cat il obisnuiti mai repede, cu atat mai usor va adormi. Desigur ca in cazul in care il doare burtica sau observati un alt disconfort, mai amanati putin momentul in care il puneti in patut si il lasati sa adoarma singure.
5. Nu dormiti cu bebelusul
Nu obisnuiti copilul sa doarma cu voi in pat sau in camera, nici macar in primele luni de viata, deoarece riscati sa-l obisnuiti foarte greu sa doarma singur.
6. Fiti consecventi
Consecventa este cheia reusitei in orice faci. Daca nu respectati programul de masa sau daca nu hraniti suficient bebelusul, acesta se va trezi din somn flamand. Asigurati-va ca a mancat suficient inainte sa adoarma.
7. Nu alaptati copilul in pozitie culcata
Aceasta pozitie este total gresita pentru alaptare, deoarece va provoca aparitia colicilor si a refluxului gastroesofagian.
8. Infasati bebelusul
Bebelusii au nevoie sa fie infasati, in special in partea superioara a corpului, deoarece aceasta tehnica are rolul de a-i linisti.
9. Nu il leganati indelungat si nu puneti zgomote de fundal
De regula, leganatul, sasaitul, jucariile de deasupra patului si zgomotul de fundal il agita si mai tare si il impiedica sa adoarma.
10. Constientizati faptul ca nu plange doar pentru ca ii e foame
Mamicile fac greseala ca pun mereu bebelusii la san cand plang pentru a-i calma. Mai intai trebuia sa identificati ce anume i-a produs disconfort si apoi sa cautati solutia. Verificati atent care este problema. Poate fi vorba despre schimbatul scutecelor sau de temperatura din camera. Din moment ce identificati cauza, puteti gasi o modalitate prin care sa o evitati pe viitor.