Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii referitoare la proiectul noii legi a pensiilor in cadrul unei intalniri cu deputatii comisiilor de specialitate, subliniind ca, conform planificarii stabilite, proiectul este prevazut sa fie ratificat de Guvern pe 9 noiembrie, urmand ca pana pe 20 noiembrie sa treaca de etapele parlamentare necesare.
„Suntem in etapa de transparenta decizionala cu proiectul legii pensiilor pana pe 9 noiembrie. Ne propunem ca, in aceasta data, sa obtinem aprobarea in cadrul Guvernului, pentru a ne indrepta apoi catre Parlament, unde, in colaborare, sa urgam procesul legislativ astfel incat pana pe 20 noiembrie sa incheiem demersurile parlamentare pentru aceasta reforma esentiala in sistemul de pensii publice, o legislatie de mare importanta pentru cetatenii romani”, a comunicat ministrul.
A fost abordata si tema impactului bugetar: „Pentru implementarea legii incepand cu 1 septembrie, este necesar un buget de 13,84 miliarde lei, respectiv 55,36 miliarde lei pentru ultimele patru luni ale anului, de la septembrie pana in decembrie”, a detaliat Bucura-Oprescu.
Ministrul a clarificat ca noile reglementari vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024, cand valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei.
„Pentru a asigura cresterea de 13,8%, conform prevederilor actuale, care iau in calcul rata inflatiei si 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, ne bazam pe o perioada in care aceasta crestere a fost negativa, ceea ce implica mentinerea majorarii punctului de pensie la 13,8%. Prin urmare, punctul de pensie va creste de la 1.785 lei, la 2.032 lei incepand cu 1 ianuarie”, a adaugat Bucura-Oprescu.
A fost explicata si metodologia cresterii pensiilor din 1 septembrie 2024.
„Pentru a raspunde la intrebarea ‘de ce se aplica de la 1 septembrie’, procesul este simplu. Ne aflam intr-o faza avansata de digitalizare a dosarelor de pensii, cu peste 4 milioane de dosare deja procesate digital. Dupa promulgarea legii de catre Parlament, va urma o perioada pentru elaborarea si aprobarea normelor metodologice.
Ulterior, vom avea nevoie de timp pentru achizitia si implementarea software-ului necesar aplicarii noii legi. Apoi, colegii de la casele de pensii teritoriale vor recalcula pensiile conform noilor prevederi si vor comunica deciziile pensionarilor, astfel incat de la 1 septembrie fiecare pensionar sa isi primeasca noul talon de pensie”, a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu a mentionat ca proiectul include si stabilirea pensiei minime garantate, subliniind ca legislatia promoveaza contributia si munca.
„Cresterea pensiilor se bazeaza pe un algoritm care promoveaza doua aspecte principale: contributia si munca. Astfel, oferim puncte de stabilitate pentru perioade de munca de peste 25 de ani. De exemplu, pentru un interval de contributie de 25 de ani, pentru fiecare an peste acest prag pana la 30 de ani se acorda 0,5 puncte, de la 31 la 35 de ani – 0,75 puncte, iar pentru perioade peste 35 de ani se acorda un punct suplimentar pentru fiecare an”, a subliniat ministrul.
La intalnire au fost de asemenea prezenti si alti membri ai Guvernului, reprezentanti ai institutiilor implicate in procesul legislativ, precum si organizatii ale pensionarilor, care au fost incurajati sa isi exprime opinia si sa contribuie la imbunatatirea proiectului de lege.