Sosul barbeque reprezinta mai degraba o garnitura pentru carnea la gratar, in special porc si vita. Acesta se foloseste ca si marinata pentru a oferi un plus de savoare mancarii.
Ingredientele principale sunt : otetul, pasta de tomate si maioneza la care se adauga fum lichid, praf de ceapa si condimente, adica mustar, piper si zahar. Sosul are un gust dulceag si se potriveste foarte bine cu coastele de porc prajite.
Primele sosuri aceau la baza doar ingrediente simple iar apoi s-a adaugat zaharul, ketchupul si sosul Worcestershire. Heinz a fost prima mare companie care a pus in vanzare sosul barbeque imbuteliat, in anul 1940. Acesta este folosit pentru a aromatiza diferite preparate iar reteta difera in functie de regiuni si tari.
Sosul barbeque se foloseste si pentru a marina carnea de gratar si a aromatiza alte alimente. Din acest sos nu trebuie sa lipseasca pasta de tomate si otetul. Sosul are o culoare rosie-maronie si un gust profund.
Il gasesti in supermarketuri la raftul cu ketchup si alte sosuri dar este recomandat sa il prepari acasa, din ingrediente proaspete pentru a te bucura de gustul sau minunat. Acesta a aparut cu mult timp in urma, avand originea in practica culinara de marinare. Se combina excelent cu carnea de gratar, fiind un atuu principal pentru americanii care iubesc cu desavarsire acest sos si nu numai.
Sosurile barbeque contin mangan, vitamina A, potasiu, dar si alte vitamine si minerale, avand un aport important pentru sanatate.
Mod de preparare :
- 2 cani de ketchup
- ⅓ cana de zahar brun ambalat
- ⅓ cană de melasa neagra sau zahar
- ½ cană de otet alb distilat
- ½ lingurita de paprika afumata
- ½ lingurita de pudra de chili
- ½ lingurita de pudra de ardei iute
- ½ lingurita de piper negru proaspat macinat
- ¼ lingurita de condimente macinate
- ¼ lingurita de coriandru macinat
- ¼ lingurita chimen macinat
Amesteca ketchupul, zaharul brun, melasa, otetul, paprika, pudra de chili, boia de ardei, piperul cayenne, piperul negru, coriandrul, chimenul si restul ingredientelor. Foloseste ingrediente de buna calitate. Din acest amestec rezulta sosul pentru ca nu trebuie pus la foc. Se foloseste ca si glazura pentru carnea la grătar dar si ca un condiment aromat pentru diverse preparate.
De asemenea, se poate folosi ca sos pentru pizza sau spaghete, pentru burgeri, cartofi prajiti, hot-dog si chiftelute. Se poate amesteca cu carnea tocata, branza si smantana si se face o umplutura pentru taco sau cartofi. In plus, este un condiment foarte bun pentru sucul de rosii sau cocktailurile Bloody Mary.
In combinatie cu smantana sau crema de branza este ideal ca sos de legume, cartofi la cuptor sau salata de legume. porumb și fasole. Adauga o aroma de fum la chili sau la delicioasele placinte de carne. In amestec cu carnea preferata se foloseste ca umplutura pentru quesadilla. Condimenteaza foarte bine mancarea de fasole, se poate adauga la nachos dar se potriveste perfect si in sandvisuri sau peste omlete.