Cafeaua ocupa locul 2 in topul celor mai comercializate produse din intreaga lume, avand in vedere ca petrolul se afla pe locul intai. Cafeaua joaca un rol important in dieta moderna, pentru ca are un efect laxativ. Cafeaua a aparut inca din cele mai vechi timpuri iar aceasta licoare facatoare de minuni este o bautura nelipsita din viata multor oameni.
Cafeaua este cultivata peste tot in lume iar in trecut existau paduri stravechi de cafea pe Platoul Etiopian. Legenda spune ca pastorul de capre Kaldi ste cel care a descoperit pentru prima data aceste boabe. Dupa ce caprele lui au consumat boabele acestei plante, au devenit foarte energice si nu mai aveau somn noaptea. Asa s-a evidentiat potentialul cafelei in trecut iar apoi s-a facut o bautura din aceste boabe si s-a constat ca te poate tine treaz ore in sir. Cu timpul, s-a raspandit vestea despre boabele energizante.
Cu timpul cafeaua a ajuns in Peninsula Arabica si in scurt timp s-a facut cunoscuta pe tot globul pamantesc. Desi s-a dovedit efectul sau energizant, autoritatile islamice au sustinut ca aceasta bautura ametitoare este interzisa de Coran, dar multi musulmani i-au adorat gustul intens.
Prin urmare, consumul de cafea s-a raspandit repede printre arabi. Cafenelele au devenit locuri de intalnire populare in care oamenii se intalneau cu drag sa povesteasca si sa le savureze cu mare placere in timp ce asculta muzica sau joaca table.
Cultivarea cafelei a inceput in Insulele Hawaii in 1825 iar pana in secolul al XX-lea, cea mai mare parte a productiei de cafea era in emisfera vestica, cu precadere in Brazilia. La inceputul secolului XX au fost utilizate masinile industriale de prajire si macinat si au fost dezvoltate metode de decofeinizare pentru boabele de cafea verde. Dupa anul 1950 s-a perfecționat productia de cafea instant. Popularitatea cafelei instant a stimulat cresterea producției de boabe mai ieftine in Africa.
In anul 2020, tarile care produceau cea mai multa cafea erau Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia si Etiopia. Interesul pentru cafeaua organica a crescut la sfarsitul secolului XX ceea ce a dus la schimbari semnificative in ceea ce privesc metodele de productie.
Incalzirea globala poate ameninta stabilitatea industriei cafelei, avand in cedere ca fermierii se lupta sa se adapteze in regiunile vulnerabile. In ziua de astazi peste 2,25 de miliarde de cesti de cafea sunt consumate zilnic in intreaga lume.
In mod predominant se cultiva specia Arabica. Desi este mai putin populara, specia Robusta are un gust putin mai amar si contine mai multa cofeina. Se folosesc atat metode la cald, cat si la rece pentru a extrage aroma din cafeaua macinata iar continutul de cofeina variaza in functie de varietatea boabelor si de metoda de preparare.
O portie de cafea instant Arabica contine aproximativ 70 mg de cofeina, iar o portie de cafea Robusta conține 200 mg. Actualmente Brazilia este cel mai mare producator de cafea din lume. In Brazilia se cultiva aproape o treime din cafeaua lumii. Peste 50% din americani, cu varsta peste 18 ani, obisnuiesc sa consume cafea in fiecare zi.
Doza letala de cofeina este de 100 de cani de cafea. Studiile arata ca atunci cand se consuma cafea in mod echilibrat, aceasta are capacitatea de a reduce riscul bolii Alzheimer, dementei si bolii Parkinson. New Yorkezii consuma de 7 ori mai multa cafea decat cei care traiesc in alte orase ale Americii.