Beneficiile varzei murate asupra sanatatii si cateva retete apetisante cu varza murata

Toamna este anotimpul in care se pune varza murat. Aceasta este deseori folosita pentru sarmale si salate, dar exista o diversitate de preparate delicioase cu acest ingredient.Varza murata este indicata pentru imbunatatirea digestiei  si are un rol benefic in tratarea virozelor. Varza murata are putine calorii dar contine foarte multe vitamine astfel ca poate fi consumata cu incredere, deoarece face bine la sanatate.

Dintre retetele cu varza murata amintim : budinca de varza murata cu orez, snitel de varza murata cu sunca, cartofi cu varza murata si carne precum si chiftelute cu varza si marar si  placinte ardelenesti.Foloseste doar varza proaspata atunci cand o pui la murat. Aceasta isi pastreaza vitaminele si preia din beneficiile celorlalte ingrediente folosite, cum ar fi : marar, hrean, frunze de telină si altele.

Varza murata are rolul de a restabili microflora intestinala dupa tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente. In plus, combate constipatia, facilitand procesul de detoxifiere a organismului, protejand ficatul.Muraturile in general ofera organismului substantele de care are nevoie in perioada rece. Avand in vedere ca legumele proaspete se consuma mai rar iarna, muraturile pot compensa acest deficit din alimentatie.

Varza murata are cel mai mare continut de vitamina C si isi pastreaza aproape intacte vitaminele, de aceea este foarte buna pentru sanatate. Consumul muraturilor scad apetitul si favorizeaza retentia de apa in organism. Atunci cand pui muraturi este indicat sa eviti excesul de sare pentru a te bucura de un gust bun si apetisant.

Iata cateva retete foarte gustoase cu varza murata, care pot reprezinta un punct de inspiratie pentru tine.

Budinca de varza murata cu orez

Ingrediente: o varza acra, patru canite de orez, doua linguri de untură, 50 g unt, 150 g smantana, putin piper, doua linguri pesmet, doua oua. Preparare: Varza se taie fasii subtiri, se stoarce bine si apoi se caleste putin in untura.Dupa ce orezul este fiert se lasa la scurs. Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet si se aseaza alternativ cate un rand de varza, cu unul de orez iar deasupra se pune piper. La final se adauga smantana, pesmetul si restul de unt si se da la cuptor. Cand e aproape gata, se toarna deasupra doua oua batute si se mai lasa putin la cuptor pana cand se rumeneste.

Snitel de varza murata cu sunca

Ingrediente: o varza mica, 3 linguri de grasime, 3 linguri faina, 3 linguri de pesmet, 3 oua, sare, piper, 200 g sunca, 200 g cascaval.

Preparare: Pentru inceput se opareste varza in apa clocotita. Dupa ce se raceste, se curata atent de cotoare si se lasa la scurs. Se suprapun trei-patru frunze de varza oparita, cu aproximatie de aceeasi marime, iar intre acestea se intercaleaza cateva felii de sunca si cascaval. Apoi se trec prin faina, ou si pesmet si se prajesc in ulei incins. Cand se scot din tigaie se aseaza pe un servetel de hartie la scurs apoi se consuma calde sau reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *