Care sunt orasele din Europa in care nu se circula cu masina?

Exista cateva orase in Europa unde nu se circula cu masina, de aceea merita sa le vizitezi si sa te bucuri de privelisti minunate si un aer curat. Cine nu isi doreste sa petreaca vacanta departe de galagia masinilor si de mirosul gazelor care se simte tot mai mult in mediul urban ?In aceste locuri, te poti bucura de liniste si relaxare, multa vegetatie si mirosuri placute care creaza o atmosfera de vis. Iata care sunt aceste orase :

Pontevedra (Spania)

Este un oras mic in care de 20 de ani, nu se mai circula cu masina in centrul vechi. Primarul de atunci. Miguel Fernández Lores a fost cel care a luat aceasta decizie. Interzicerea circulatiei masinilor in centrului orasului, a redus nivelul emisiilor cu pana la 75%.

Gent (Belgia)

In acest oras nu se mai circula cu masina din anul 1997, cand primarul de atunci, Frank Beke, a decis ca zona sa fie cedata pietonilor. Chiar daca la inceput locuitorii nu au fost prea incantati de aceasta decizie, cu timpul si-au dat seama ca acest lucru a facut ca orasul sa arate mult mai bine. Pe langa trotuare exista si piste pentru biciclete si trotinete.

Giethoorn (Olanda)

Este vorba despre un satuc mic care mai este denumit si Venetia Nordului, iar accesul se face pe apa, de-a lungul canalelor, cu bicicleta sau pe jos peste poduri de lemn. Aici traiesc in jur de 2.800 de persoane care folosesc barci pentru a se deplasa dintr-un loc in altul.

Zermatt (Elvetia)

Aceasta este o statiune de schi din Alpii Elvetieni unde nu se mai circula cu masina din anul 1931. Din 1947, se circula doar cu vehicule electrice, dar cu acces limitat. Prin aceasta decizie se doreste pastrarea calitatii aerului si combaterea poluarii. Turistii care vin cu masina trebuie sa parcheze in Tasch iar de acolo in 12 minute ajung cu trenul in Zermatt

Venetia (Italia)

In Venetia se circul exclusiv cu barca pe apa, fie ca este vorba de localnici sau turisti, ambulanta sau politie. Aici se afla aproximativ 400 de gondolieri care va duc cu barca in locul dorit.

Dubrovnik (Croatia)

Chiar daca in oras se poate circula cu masina, in interiorul vechii cetati acest lucru nu este permis.

Ljubljana (Slovenia)

Ljubljana este singura capitala europeana in care nu este permis accesul masinilor din 2008. Aceasta decizie a contribuit in mod semnificativ la pastrarea unui aer curat  si la frumusetea orasului. In Ljubljana circula foarte multi biciclisti pe piste frumos amenajate dar si pe trotuare cu viteza redusa.

Kotor (Muntenegru)

Muntenegru este o destinatie de vacanta minunata iar orasul Kotor este un loc linistit cu deschidere atat la mare, cat si munte. Aici poti admira natura in toata splendoarea ei. Masinile nu pot circula in centrul vechi al orasului, care este înconjurat de un impresionant zid medieval, ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *