Una dintre procedurile medicale in domeniul neurologiei este examinarea electromiografica. Avem in vedere acea abordare medicala utilizata in evaluarea functiei nervilor si a muschilor pentru anumite patologii regasite la nivelul sistemului nervos periferic. Obiectivul acestei proceduri medicale este acela de a stabili cu exactitate diagnosticul pentru patologiile sistemului nervos periferic, dar si sistemului muscular.
De cele mai multe ori aceasta procedura este indicata de catre un medic neurolog care doreste sa stabileasca exact daca un pacient se confrunta sau nu cu o anumita problema, pornind de la diverse simptome. Afectiunile sau problemele medicale care sunt investigate prin procedura de electromiografie (EMG) sau care se doresc a fi clarificate includ printre altele neuropatia nervului facial, hernia de disc, poliomelita sau sindromul de canal carpian.
Pregatirea pemtru efectuarea electromiografiei (EMG)
Atunci cand unui pacient ii este facuta recomandarea de a urma procedura de electromiografie, acesta trebuie sa aiba in vedere anumite aspecte si cerinte care sunt solicitate inainte de a fi efectuata procedura in sine. De asemenea, este important ca pacientul sa cunoasca si aspectele care vizeaza pasii de dupa efectuarea examinarii electromiografice.
Inainte de a efectua aceasta abordare medicala, pacientii nu vor intampina nevoia unor restrictii alimentare. Acest lucru este valabil inclusiv dupa efectuarea electromiografiei. Pregatirea pacientului nu implica afectarea activitatii si a rutinei zilnice, dar nici desfasurarea activitatii dupa efectuarea procedurii.
Printre recomandari se numara folosirea de imbracaminte cat mai lejera pentru acele situatii in care sunt examinate zonele de la nivelul umarului, coapselor sau spatelui. Una dintre restrictiile solicitate de catre medicii specialisti in privinta examinarii EMG este aceea de a nu folosi produse cosmetice sau pentru ingrijirea pielii.
In pregatirea pentru electromiografie (EMG) este solicitat pacientului sa informeze medicul specialist care va efectua procedura in ce masura au fost folosite diverse suplimente alimentare sau daca exista o examinare EMG efectuata anterior.
Tratamentele uzuale pe care un pacient le poate urma nu trebuie stopate, decat in situatiile care inseamna utilizarea anticoagulantelor sau tratamentul afectiunii miastenia gravis. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca oricare tratament urmat de pacient trebuie amintit medicului inainte de efectuarea procedurii de electromiografie (EMG).
Singurele senzatii de usor disconfort pot fi resimtite pentru cel mult 24-48 de ore. Nu exista afecte adverse sau disconfort major, iar ameliorarea simptomelor se poate realiza cu ajutorul compreselor calde sau a analgezicelor usoare.
Cat dureaza si care sunt etapele examinarii electromiografice
Electromiografia poate fi utilizata in diverse patologii, iar rezultatele pot varia. In consecinta si durata procedurii poate varia intre 30 si 90 de minute. Electromiografia inseamna doua etape, si anume studiul de conducere nervoasa si electromiografia propriu-zisa. Prima etapa inseamna utilizarea de mici electrozi aplicati la nivelul pielii si care genereaza o usoara descarcare electrica.
A doua etapa a procedurii de electromiografie (EMG) se bazeaza pe utilizarea unui ac pentru examinare musculara. Acul respectiv inregistreaza activitatea electrica normala sau anormala in zona musculara. Trebuie subliniat faptul ca intreaga procedura va fi efectuata sub indrumarea unui medic specializat intr-un centru medical acreditat pentru examinari neurologice.