Cartel ALFA trage semnalul de alarma: Cresterea salariului minim poate duce la scaderea veniturilor nete

Situatia actuala si apelul sindicalistilor

Confederatia sindicala Cartel ALFA atrage atentia asupra unei probleme grave cu care se confrunta angajatii platiti cu salariul minim in Romania. Desi Guvernul a decis sa majoreze salariul minim pe economie de la 3.300 la 3.700 de lei incepand cu 1 iulie 2024, veniturile nete ale acestor angajati ar putea scadea in loc sa creasca. Sindicalistii cer Ministerului de Finante si Guvernului sa modifice urgent pragul pentru acordarea deductibilitatii fiscale in cazul celor platiti cu salariul minim, pentru a evita aceasta situatie paradoxala.

Contextul majorarii salariului minim si problema deductibilitatii fiscale

In contextul economic actual, majorarea salariului minim este o decizie binevenita, avand in vedere ca angajatii platiti cu salariul minim sunt printre cei mai afectati de inflatie si cresterea costului vietii. Ordonanta de Urgenta 59/2024 a crescut suma deductibila de la 200 la 300 de lei, suma pentru care angajatorul nu plateste taxe si contributii sociale. Totusi, legislatia prevede ca venitul brut realizat din salarii si beneficii asimilate salariilor nu trebuie sa depaseasca pragul de 4.000 de lei pentru a beneficia de aceasta suma neimpozabila.

Impactul asupra angajatilor si beneficiile extrasalariale

Printre beneficiile care nu mai raman foarte mult loc fara o actualizare a plafonului se numara si tichetele de masa. Conform Cartel ALFA, fara actualizarea pragului de 4.000 de lei, angajatii care primesc salariul minim nu vor beneficia de un sprijin real, ba chiar venitul lor net ar putea scadea. Un exemplu concret oferit de sindicalisti arata ca un angajat platit cu salariul minim pe economie si care primeste tichete de masa castiga o suma neta cu 63 de lei mai mare decat un angajat care, de la 1 iulie, va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar care nu va putea depasi pragul de 4.000 de lei cu alte beneficii precum sporuri si indemnizatii.

Problema necorelarii legislative si solicitarile sindicalistilor

Cartel ALFA subliniaza ca masura luata prin Ordonanta de Urgenta 59/2024, desi necesara si benefica in esenta, perturba motivatia salariala pentru angajatii cu salarii brute de pana la 4.200 de lei. Acestia vor avea pe net mai putin decat cei platiti cu salariul minim, din cauza necorelarii intre majorarea salariului minim si mentinerea pragului de 4.000 de lei pentru deductibilitatea fiscala.

Sindicalistii solicita Guvernului sa actualizeze alineatul (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanta de Urgenta 115/2023 pentru ca masurile incluse in Ordonanta de Urgenta 59/2024 sa isi poata atinge efectele dorite. Fara aceasta actualizare, veniturile nete ale angajatilor platiti cu salariul minim risca sa scada in loc sa creasca, contrar intentiilor initiale ale Guvernului.

Impactul potential asupra economiei si societatii

Aceasta situatie paradoxala nu doar ca afecteaza direct angajatii cu salarii mici, dar are si implicatii mai largi asupra economiei si societatii. Scaderea veniturilor nete pentru cei mai vulnerabili lucratori poate duce la o scadere a puterii de cumparare si, implicit, a consumului intern. Acest lucru ar putea afecta negativ economia, intr-o perioada deja marcata de incertitudini si provocari economice.

De asemenea, nemultumirile angajatilor pot duce la o scadere a moralului si a productivitatii la locul de munca, ceea ce poate avea efecte pe termen lung asupra eficientei si competitivitatii companiilor. In plus, mentinerea unui prag neactualizat pentru deductibilitatea fiscala poate descuraja angajatorii de la acordarea unor beneficii extrasalariale care sunt esentiale pentru bunastarea angajatilor.

Necesitatea unui dialog constructiv intre sindicate si autoritati

Pentru a preveni aceste efecte negative si a asigura ca masurile guvernamentale isi ating scopul, este esential un dialog constructiv intre sindicate, Ministerul de Finante si Guvern. Actualizarea pragului de deductibilitate fiscala ar reprezenta un pas important in directia corecta, asigurand ca majorarea salariului minim aduce beneficii reale pentru angajati.

Cartel ALFA si alte organizatii sindicale sunt pregatite sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi solutii viabile care sa sprijine angajatii si sa contribuie la stabilitatea economica si sociala. Printr-o comunicare deschisa si cooperare, se pot evita situatiile paradoxale si se pot crea conditii mai bune pentru toti angajatii.

Ajustarea urgenta a legislatiei fiscale

Desi majorarea salariului minim reprezinta un pas pozitiv, necorelarea legislatiei fiscale poate duce la scaderea veniturilor nete ale angajatilor platiti cu salariul minim. Este crucial ca autoritatile sa intervina rapid pentru a ajusta pragul de deductibilitate fiscala si pentru a asigura ca beneficiile anuntate se reflecta in mod real in buzunarele angajatilor. Numai printr-o astfel de interventie se poate garanta ca masurile luate vor avea efectele dorite si ca angajatii cu venituri mici vor primi sprijinul necesar in aceasta perioada dificila.

Sursa foto: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *