Recent, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat o majorare a tarifului pentru achizitia serviciilor de sistem, mentionand ca aceasta schimbare va avea un impact redus asupra costurilor cu energia electrica suportate de utilizatori. Aceasta majorare este semnificativa pentru intelegerea costurilor energetice si a functionarii pietei de energie electrica.
Detalii privind majorarea tarifului
ANRE a specificat ca tariful pentru achizitia serviciilor de sistem va creste de la 9,17 lei/MWh, valabil pentru perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, incepand cu 1 iunie 2024. Acest lucru reprezinta o crestere de 3,67 lei/MWh. Totusi, avand in vedere ponderea redusa a acestui tarif in pretul final al energiei electrice facturate utilizatorilor, impactul asupra costurilor suportate de acestia va fi minim.
Importanta tarifului pentru serviciile de sistem
Tariful pentru achizitia serviciilor de sistem acopera costurile Transelectrica S.A. cu achizitia de rezerve de capacitate. Aceste rezerve sunt esentiale pentru asigurarea functionarii in siguranta a sistemului electroenergetic national. Rezervele de capacitate sunt achizitionate in regim concurential de pe piata serviciilor de sistem de la furnizorii de servicii calificati.
Impactul asupra utilizatorilor casnici
ANRE a clarificat ca, pentru un consum casnic anual de 1-1,5 MWh, cresterea facturii anuale va fi de maximum 3,7-5,5 lei, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 31-46 bani pe luna. Aceasta inseamna ca, desi exista o crestere a tarifului, impactul asupra facturilor de energie electrica pentru utilizatorii casnici este neglijabil.
Contextul cresterii tarifului
In perioada aprilie – mai 2024, preturile de achizitie pentru rezervele de capacitate au crescut semnificativ comparativ cu anul 2023 si primul trimestru al anului 2024. Aceasta crestere a condus la majorarea costurilor operatorului de transport si de sistem fata de costurile prognozate initial la inceputul anului 2024, prognoze bazate pe date istorice.
Ajustarea tarifelor in viitor
ANRE a subliniat ca majorarea tarifului pentru achizitia serviciilor de sistem este necesara pentru ca Transelectrica S.A. sa poata recupera diferentele de costuri inregistrate. De asemenea, autoritatea a indicat ca, in functie de evolutia preturilor de achizitie pentru rezervele de capacitate, este posibil ca tariful sa fie ajustat din nou incepand cu 1 septembrie 2024.
Astfel, desi exista o majorare a tarifului pentru achizitia serviciilor de sistem, efectul asupra facturilor consumatorilor casnici ramane minim datorita ponderii reduse a acestui tarif in pretul final al energiei electrice. ANRE si Transelectrica S.A. lucreaza impreuna pentru a asigura stabilitatea si functionarea eficienta a sistemului electroenergetic national, asigurand totodata ca impactul financiar asupra utilizatorilor finali ramane redus.