Revolutia reciclarii in Romania: cum transforma sistemul de garantie-returnare viitorul sustenabilitatii?

Julia Leferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, a evidentiat o crestere semnificativa a ratei de colectare prin Sistemul de Garantie-Returnare (SGR), marcand un progres impresionant de la inceputul anului, cu un nivel actual de 20% in contextul in care obiectivul stabilit pentru acest an este de 65%.

Aceasta evolutie notabila, de la un modest 1,2% in ianuarie la 17% in martie, reflecta eficienta crescuta a sistemului, propulsata de o trasabilitate excelenta a ambalajelor si o integrare eficace a raportarilor de la producatori.

In cadrul unei dezbateri intitulate „CLCC: Hora reciclarii a inceput impiedicat!”, Leferman a subliniat provocarile inerente procesului de colectare, accentuand complexitatea traseului produsului de la producator la consumator si retur. Mentioneaza, de asemenea, dinamica stocurilor, care combina unitatile noi cu cele vechi, contribuind la o anumita intarziere operationala in procesul de colectare.

Cu toate acestea, cresterea exponentiala inregistrata pana acum ofera o perspectiva optimista asupra eforturilor de implementare a SGR, un sistem complex dar esential pentru atingerea obiectivelor de reciclare. Interesant este faptul ca aproape 90% din ambalajele colectate provin din zona Bucuresti, desi exista centre operationale in mai multe regiuni, precum Bontida sau Timisoara, indicand o infrastructura bine pregatita pentru a gestiona volumul de ambalaje returnate.

RetuRO, entitatea ce administreaza SGR, se distinge prin structura sa not-for-profit, reinvestind orice profit in dezvoltarea sistemului. Fondata de un consortiu care include Asociatia Berarii Romaniei pentru Mediu, Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate, Asociatia Retailerilor pentru Mediu, si statul roman, RetuRO este un exemplu de colaborare public-privata menita sa sprijine Romania in indeplinirea tintelor de reciclare stabilite de Uniunea Europeana, contribuind astfel la un viitor mai sustenabil.

Contextul European

Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) din Romania se inscrie intr-un cadru mai larg, dictat de directivele Uniunii Europene privind gestionarea deseurilor si economia circulara. Acest sistem nu este unic in peisajul european; multe alte tari membre au implementat mecanisme similare care au demonstrat eficienta in cresterea ratelor de reciclare.

Comparand SGR-ul Romaniei cu sistemele din tari precum Germania sau Danemarca, putem observa diferite abordari si niveluri de succes, oferind astfel o perspectiva valoroasa asupra modului in care Romania poate ajusta si imbunatati propriul sistem.

Beneficiile sistemului SGR

Implementarea SGR in Romania aduce multiple beneficii care transcend aspectul ecologic. Economic, sistemul stimuleaza piata locala prin crearea de noi locuri de munca si prin sustinerea industriei de reciclare.

Din perspectiva sociala, SGR cultiva o constiinta ecologica, incurajand comportamente responsabile in randul cetatenilor si promovand responsabilitatea corporativa. Beneficiile de mediu sunt, de asemenea, semnificative, contribuind la reducerea poluarii, minimizarea deseurilor si conservarea resurselor naturale, aliniind Romania la obiectivele de sustenabilitate globale.

Provocarile si solutiile

Implementarea SGR in Romania nu este lipsita de provocari. Colectarea eficienta si procesarea unui volum mare de ambalaje necesita o infrastructura solida si implicarea activa a tuturor partilor interesate. Provocarile includ educarea populatiei, optimizarea logistica si integrarea tehnologica pentru o trasabilitate eficienta. Solutiile pot veni sub forma unor campanii de constientizare mai eficiente, investitii in infrastructura de colectare si reciclare si parteneriate intre sectorul public si cel privat pentru a stimula inovatia si eficienta in acest proces vital.

Perspectiva viitoare

Privind spre viitor, SGR are potentialul de a deveni un pilon central al economiei circulare in Romania. Cu un angajament continuu pentru imbunatatire si adaptare, sistemul poate atinge si depasi obiectivele stabilite, modeland un viitor sustenabil pentru tara. Expansiunea si optimizarea SGR vor contribui nu doar la atingerea tintelor de reciclare, dar vor pozitiona si Romania ca lider in gestionarea deseurilor si reciclare la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *