Romania in pericol de a pierde fondurile PNRR: avertisment sever din partea Comisiei Europene

Romania se confrunta cu riscul pierderii unor fonduri vitale din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), dupa ce Comisia Europeana a transmis un avertisment clar cu privire la intarzierile in implementarea reformelor necesare. Intr-un context in care tara noastra a beneficiat deja de aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un total de 28,5 miliarde de euro disponibili pana in 2026, esecul de a respecta angajamentele asumate poate avea consecinte semnificative.

In centrul preocuparilor Comisiei Europene se afla ritmul lent al reformelor promise de Romania, esentiale pentru accesarea continua a fondurilor. Aceste reforme includ modificari importante in domeniul fiscal, dar progresul tarii pe acest front pare sa fi stagnat. Situatia este cu atat mai alarmanta intrucat Romania se afla intr-un an electoral, iar presiunile fiscale cresc in astfel de perioade.

Reprezentantii Comisiei Europene sunt prezenti la Bucuresti pentru discutii cruciale privind indeplinirea obiectivelor si respectarea termenelor stabilite in cadrul PNRR. Celine Gauer, directorul SG RECOVER al Comisiei Europene, a exprimat un mesaj de urgenta, subliniind ca multe dintre investitiile prevazute nu au demarat inca.

Pe langa problemele legate de reforme, situatia fiscala a Romaniei este o sursa majora de ingrijorare pentru Bruxelles. Declan Costello, adjunct al sefului Directiei pentru afaceri economice si financiare a Comisiei Europene, a evidentiat faptul ca deficitul bugetar al Romaniei se indreapta intr-o directie ingrijoratoare, cu posibilitatea de a depasi pragul de 7% din PIB in acest an, in contradictie cu angajamentul tarii de a reduce deficitul sub 3% din PIB pana in 2024.

Aceasta situatie plaseaza Romania intr-o pozitie delicata, fiind nevoita sa accelereze reformele si sa imbunatateasca gestionarea finantelor publice pentru a evita pierderea accesului la fondurile care sunt esentiale pentru redresarea si modernizarea economiei nationale. Eforturile de reforma si ajustare fiscala sunt, asadar, cruciale pentru asigurarea unui viitor prosper si stabil pentru Romania in contextul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *