Acropola din Atena introduce vizite private: Preturi si detalii despre experienta exclusiva

Acropola din Atena, una dintre cele mai emblematice si vizitate atractii antice din lume, a lansat un nou serviciu de vizite private, oferind o experienta unica pentru cei dispusi sa plateasca pretul. Anuntul a fost facut marti, 2 iulie 2024, pe site-ul oficial de bilete, iar aceasta initiativa a starnit deja multe controverse si discutii.

Costul si programul vizitelor private

Noul serviciu de vizite private la Acropola din Atena este disponibil pentru suma de 5.000 de euro per grup. Aceste tururi exclusive sunt organizate in afara programului oficial de vizitare si pot fi rezervate pentru grupuri de maximum cinci persoane. Vizitele private sunt programate sa inceapa la ora locala 07:00 (04:00 GMT) sau dupa ora locala 20:00 (17:00 GMT), oferind astfel o oportunitate de a explora monumentul fara aglomeratia obisnuita de turisti.

Detalii despre serviciul oferit

Potrivit Hellenic Heritage, platforma care gestioneaza aceste tururi sub denumirea „The Acropolis Experience”, vizitele private includ optiunea de a fi insotite de un ghid personal. Acest serviciu exclusiv este limitat la doar patru grupuri pe zi, fiecare grup avand posibilitatea de a solicita un ghid pentru a beneficia de informatii detaliate si istorice despre sit.

Primii vizitatori si disponibilitatea rezervarilor

Prima vizita privata a avut loc sambata trecuta, cand un cuplu rus, insotit de un ghid personal, a avut privilegiul de a explora Acropola dupa inchiderea oficiala a sitului. Marti, pe site-ul oficial, inca era posibila rezervarea unei vizite private, fara ghid, incepand cu data de 12 iulie.

Vizitele private vor fi disponibile marti, vineri si sambata, permitand vizitatorilor sa evite multimile de turisti care urca zilnic pe „Stanca sacra” din centrul istoric al Atenei.

Controverse si reactii la anuntul vizitelor private

Anuntul privind vizitele private la Acropola a fost intampinat cu reactii mixte. Sindicatul paznicilor din siturile arheologice din Grecia si-a exprimat opozitia fata de organizarea acestor vizite fara consultarea sa. Presedinta sindicatului, Georgia Kondyli, a declarat ca nu a avut nicio informatie despre organizarea acestor tururi si ca acestea se desfasoara fara participarea sindicatului.

Istoria si popularitatea Acropolei din Atena

Acropola din Atena, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, a fost construita in secolul al V-lea i.Hr. si este un simbol al culturii si istoriei grecesti. Popularitatea acestui sit a crescut constant, atragand in special turisti de pe navele de croaziera. Anul trecut, Acropola a atins un numar record de vizitatori, aproape 4 milioane, inregistrand o crestere de peste 31% fata de anul precedent.

Masuri de gestionare a fluxului de turisti

Din cauza cresterii semnificative a numarului de vizitatori, Organizatia Nationala pentru Resurse Arheologice (ODAP) a implementat intervale orare stricte pentru vizitare, in incercarea de a gestiona mai bine fluxul de turisti. Acropola este deschisa zilnic intre orele 08:00 si 20:00 (05:00 – 17:00 GMT), iar biletul standard de intrare costa 20 de euro. De asemenea, exista un bilet combinat de 30 de euro, care ofera acces si la alte situri antice din Atena.

Impactul vizitelor private la Acropola din Atena: Oportunitati si controverse

Vizitele private la Acropola din Atena ofera o oportunitate unica de a explora acest monument antic intr-un mod exclusiv si linistit. Cu toate acestea, pretul ridicat si organizarea acestor tururi au generat controverse si nemultumiri. Ramane de vazut cum va afecta aceasta initiativa accesibilitatea si perceptia publicului asupra unuia dintre cele mai importante situri istorice din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *