Romania a ridicat avioanele F-16 dupa atacul rusesc cu drone la granita

Ministerul Apararii Nationale a ridicat doua avioane F-16 de la baza aeriana Borcea in dimineata zilei de 6 iulie 2024, ca raspuns la un atac cu drone al rusilor la granita cu Romania. Locuitorii din judetul Tulcea au primit un mesaj RO-Alert care avertiza asupra pericolului caderii de obiecte din spatiul aerian, vizand localitatile de la granita cu Ucraina. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a precizat ca pana in prezent nu au fost detectate drone care sa fi cazut pe teritoriul national.

Interventia Fortelor Aeriene Romane

In comunicatul oficial al MApN se specifica: „In dimineata zilei de 6 iulie, fortele ruse au executat o noua serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, in proximitatea granitei cu Romania din judetul Tulcea. In urma detectarii dronelor rusesti care se indreptau spre teritoriul ucrainean, in proximitatea granitei cu Romania, Ministerul Apararii Nationale a alertat fortele aflate in Serviciul Politie Aeriana, fiind luata si masura decolarii a doua aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Romane de pe Baza 86 Aeriana Borcea, pentru monitorizarea situatiei aeriene. Cele doua aeronave au revenit in baza in jurul orei 9.00.”

Masuri de alertare a populatiei

Centrul National Militar de Comanda a notificat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) la ora 06:38, instituind masuri de alertare a populatiei din judetul Tulcea. Mesajul RO-Alert a fost emis de autoritati la nivelul structurilor din Ministerul Apararii Nationale, care a emis un ordin de actiune in jurul orei 7:30 pentru efectuarea de cercetari in zona cuprinsa intre localitatile Vulturul, Mahmudia si Maliuc. Aceste masuri au fost luate in eventualitatea existentei unor obiecte cazute pe teritoriul national.

Starea actuala si masurile continue

„Pana la acest moment, echipele trimise in teren nu au identificat nimic suspect, iar cautarile vor continua si in cursul acestei zile. Mentionam, de asemenea, ca incepand cu ora 7:50, a fost declarata incetarea masurilor de alertare in toate zonele vizate. MApN informeaza in timp real structurile aliate cu privire la situatiile generate de aceste atacuri, ramanand in contact permanent cu acestea”, se arata in comunicatul MApN.

Localitatile vizate de mesajul RO-Alert

ISU Tulcea a transmis mesajul RO-Alert in urmatoarele localitati din judetul Tulcea: Jijila, Grindu, Vacareni, Luncavita, Isaccea, Niculitel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufaru, Frecatei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti si Sulina.

Aceste masuri de alertare au fost implementate pentru a proteja locuitorii si pentru a asigura ca orice potential pericol este gestionat eficient. Ministerul Apararii Nationale ramane vigilent si continua sa monitorizeze situatia, pregatit sa actioneze in orice moment pentru a proteja integritatea teritoriului national si siguranta cetatenilor.

Sursa foto: Antena3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *