Bolile tropicale se raspandesc tot mai mult in Romania: Cauze si implicatii

In Romania, fenomenul raspandirii bolilor tropicale a devenit tot mai alarmant. Cresterea numarului de cazuri a pus in alerta atat cercetatorii locali, cat si pe cei internationali. Un semnal de alarma a fost tras de specialisti din Indiana si de la Institutul Cantacuzino, care au observat o crestere semnificativa a incidentei bolilor transmise de tantari in Europa si America de Nord.

Monitorizarea tantarilor si prevenirea bolilor

La nivel global, tantarii sunt recunoscuti ca vectori principali pentru diverse boli grave, precum West Nile, Zika, Febra Dengue si malaria. In Romania, Institutul Cantacuzino desfasoara activitati de monitorizare periodica a speciilor de tantari care pot transmite aceste boli. Specialistii folosesc capcane si metode de supraveghere ecologica in diverse locatii, cum ar fi parcuri, cartiere rezidentiale si zone periferice, pentru a identifica si a controla populatiile de tantari.

Impactul schimbarilor climatice

Un factor major care contribuie la raspandirea bolilor tropicale este schimbarea climatica. Schimbarile climatice permit tantarilor sa se extinda in noi regiuni si sa ramana activi pentru perioade mai lungi de timp. Aceasta favorizeaza transmiterea bolilor precum malaria, Dengue sau Zika la populatii noi, accelerand raspandirea acestor afectiuni.

Luis Chaves, profesor asociat de Sanatate a Mediului la Universitatea Indiana, subliniaza ca bolile transmise de tantari devin din ce in ce mai frecvente in afara zonelor tropicale. El a mentionat ca in Statele Unite au fost raportate cazuri de malarie transmise local, ceea ce nu s-a mai observat de decenii. Schimbarile climatice contribuie la extinderea sezonului tantarilor, ceea ce creste riscul de transmitere a bolilor.

Masuri pentru combaterea raspandirii bolilor tropicale

In contextul incalzirii globale, sezonul activ al tantarilor se prelungeste, iar conditiile meteorologice favorabile pentru transmiterea bolilor devin mai frecvente. Specialistii subliniaza necesitatea unor masuri urgente pentru a reduce efectele schimbarilor climatice.

Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul Matei Bals, afirma ca incalzirea globala si schimbarile climatice asociate pot duce la aparitia bolilor tropicale in Europa. El mentioneaza infectia cu virusul West Nile, care a devenit deja o problema serioasa si in afara zonelor tropicale.

Bolile tropicale in Romania

In Romania, au fost confirmate cateva cazuri de boli tropicale, majoritatea fiind cazuri de import. Printre acestea se numara si febra Dengue, care a fost raportata in mai multe tari europene. Anul acesta, in Romania, au fost confirmate sapte cazuri, inclusiv unul la un copil de un an. Toate aceste cazuri sunt de import, persoanele afectate calatorind in regiuni precum Maldive, Indonezia sau Nepal.

Reducerea cauzelor schimbarilor climatice

Luis Chaves subliniaza ca cel mai bun mod de a combate raspandirea bolilor tropicale este abordarea cauzelor incalzirii globale. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si schimbarea dependentei de combustibilii fosili sunt esentiale pentru a limita efectele schimbarilor climatice si, implicit, pentru a controla raspandirea bolilor tropicale.

Importanta actiunilor coordonate

Este clar ca raspandirea bolilor tropicale in Romania si in alte regiuni europene reprezinta o provocare majora pentru sanatatea publica. Eforturile concertate pentru monitorizarea si controlul populatiilor de tantari, precum si masurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, sunt cruciale pentru a preveni o criza de sanatate globala.

Raspandirea bolilor tropicale in Romania este un semnal clar al impactului schimbarilor climatice asupra sanatatii publice. Institutiile responsabile, cercetatorii si autoritatile sanitare trebuie sa colaboreze pentru a monitoriza si controla aceasta problema emergenta. Numai prin actiuni coordonate si masuri proactive se poate preveni o raspandire si mai larga a acestor boli, protejand astfel sanatatea populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *