Romania – Ucraina 3-0: O victorie istorica la Campionatul European din 2024

Romania a obtinut o victorie categorica cu 3-0 impotriva Ucrainei in debutul sau la Campionatul European din Germania 2024. Aceasta este cea mai mare victorie a echipei nationale a Romaniei la un turneu final in aproape un secol de participari.

Detalii despre meci si realizarile echipei

Echipa nationala a Romaniei a intrat pe terenul din Munchen cu un moral ridicat si a reusit sa impresioneze inca de la inceput. Golurile au fost marcate de Nicolae Stanciu in minutul 30, Razvan Marin in minutul 53 si Denis Dragus in minutul 57. Aceasta performanta nu doar ca le-a adus victoria, dar a si stabilit un nou record pentru echipa Romaniei in turneele finale de fotbal.

Compararea cu performantele anterioare

In istoria sa de aproape 94 de ani la turneele finale, Romania a avut cateva victorii notabile, dar niciuna atat de impresionanta ca aceasta. In 1930, la prima editie a Campionatului Mondial, Romania a invins Peru cu 3-1. Acest rezultat a fost egalat abia in 1990, cu o victorie de 2-0 impotriva URSS si in 1994 cu 3-1 impotriva Columbiei.

Cele mai clare victorii ale Romaniei la turneele finale

La trei goluri:

Romania – Ucraina 3-0 (Euro 2024)

La doua goluri:

Romania – Peru 3-1 (CM 1930)
Romania – Columbia 3-1 (CM 1994)
Romania – URSS 2-0 (CM 1990)

La un gol:

Romania – Argentina 3-2 (CM 1994)
Romania – Anglia 3-2 (Euro 2000)
Romania – Anglia 2-1 (CM 1998)
Romania – Cehoslovacia 2-1 (CM 1970)
Romania – SUA 1-0 (CM 1994)
Romania – Columbia 1-0 (CM 1998)

Nota: In editiile din 1934, 1938, 1984, 1996, 2008 si 2016, Romania nu a reusit sa obtina nicio victorie.

Declaratiile selectionerului Edi Iordanescu

Dupa meci, selectionerul Romaniei, Edi Iordanescu, a laudat echipa pentru dedicarea si efortul depus, numind actuala echipa „Generatia de suflet”. Iordanescu a subliniat ca jucatorii au pus foarte mult suflet pentru a ajunge pana aici si ca aceasta generatie nu ar trebui sa fie comparata cu cele din trecut, ci apreciata pentru unicitatea si determinarea sa.

„Referitor la aceasta generatie, eu va rog ceva: am vazut ca incepe sa fie numita intr-un fel. Si nu as vrea. Sunt antrenorul lor si va rog, cu toata puterea: nu o numiti in niciun fel. Au fost generatii extraordinare in trecut. Aceasta generatie nu reprezinta niciun metal. Aceasta generatie reprezinta «Generatia de suflet». V-as ruga sa o numim «Generatia de suflet». A pus cel mai mult suflet in tot ce-a facut. Si stiu multe din trecut, pentru ca familia mea a fost implicata. E «Generatia de suflet» a romanilor. Romanii sa invete sa iubeasca si sa puna sufletul alaturi de ei. Pentru ca atunci cand fac asta, generatia asta nu are limite. A fost victoria «Generatiei de suflet». Au alergat continuu, pana cand au cazut din picioare si a trebuit sa-i schimbam. Au facut un efort fantastic. Pe langa talentul lor, calitatea lor, tot ce reprezinta ei, s-au unit din nou, s-au strans, au iesit in fata si au dat totul. E meritul lor total. Sunt recunoscator si mandru de ei.”

Impactul victoriei si reactiile post-meci

Victoria impotriva Ucrainei a fost o performanta istorica, obtinuta pe teren german, dar resimtita ca pe teren romanesc, datorita sprijinului necontenit al suporterilor. Edi Iordanescu a descris emotiile traite si a recunoscut ca, pentru prima data in cariera sa de antrenor, a pierdut controlul din cauza fericirii si entuziasmului. El a multumit tuturor celor care au sustinut echipa, atat celor prezenti la meci cat si celor din tara.

Programul Romaniei la EURO 2024

Romania are in fata meciuri importante la Campionatul European din 2024:

22 iunie, ora 22:00: Romania – Belgia (pe Rhein Energie Stadion, din Koln)
26 iunie, ora 19:00: Romania – Slovacia (pe Waldstadion, din Frankfurt)

Aceasta victorie istorica ofera echipei Romaniei un impuls moral semnificativ pentru urmatoarele meciuri, iar suporterii sunt increzatori in continuarea acestui parcurs de succes.

Sursa foto: Prosport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *