Care este reteta originala de sos tzatziki ?

Aproape toata lumea a auzit cel putin o data despre tzatziki insa putini sunt cei care stiu care sunt ingredientele principale si cantitatile care trebuie folosite pentru a obtine acest sos cu o textura minunata.Sosul tzatziki se foloseste in special in Europa de Sud-Est si Orientul Mijlociu.

Ai nevoie de iaurt strecurat sarat sau un iaurt diluat, sa nu fie foarte gras, pe care sa il amesteci cu castraveți, usturoi, sare, ulei de măsline. Pentru un plus de gust se adauga un pic de suc de lamaie si ierburi aromatice din care mararul si patrunjelul nu poate sa lipseasca dar poti pune si menta sau cimbru dupa preferinte.

Poate fi servit atat ca si un aperitiv rece sau garnitura cat si ca sos pentru souvlaki si gyros sau alte preparate similare.Numele de tzatziki sau tarator, privine de la un preparat din nuci macinate si otet facut pe vremea Imperiului Otoman. In acea vreme, o diversitate de mancaruri din regiune, precum si sosuri si salate au primit acest nume. Aceeasi denumire in Turcia era un sos din tahini iar in Balcani face referire la o combinatie de iaurt si castraveti, la care se mai adauga si nuci.

Cel original este de faptul sosul tzatziki in stil grecesc, care ocupa un loc foarte importanta in bucatariile din insorita Grecie. Acesta se serveste de obicei ca un aperitiv, insa se consuma si cu paine, vinete peajite sau dovlecei. Secretul consta in faptul ca la acest preparat se foloseste un iaurt din lapte de oaie sau de capra, care ii confera un gust profund in amestec cu castravetii, usturoi, sare, ulei de masline, suc de lamaie si  marar. Aceasta este reteta originala greceasca, la care se mai pot adauga nuci sau alte ierburi, in functie de preferinte.

Tzatziki este un preparat usor de facut, chiar si de catre cei mai neexperimentati in ale bucatariei. Astazi avem avantajul ca putem gasi pe toate rafturile iaurtul grecesc, care adauga un plus de savoare preparatului. Daca gasesti o marca traditionala este cu atat mai bine, pentru ca acesta este cu siguranta mai dens si are un gust mult mai bun.

Prin urmare, iaurtul grecesc integral reprezinta ingredientul principal. Este foarte important sa folosesti castraveti fara seminte sau pe cat posibil, castraveti cu putine seminte, pentru ca au un plus de dulceata si savoare. Un alt ingredient de baza este si usturoiul.

Modul de preparare este extrem de simplu. Trebuie doar sa dai castravetele prin razatoare si apoi sa il storci foarte bine pentru a scurge excesul de apa. Iata si cantitatile exacte:

  • 100 g de castravete ras
  • 200 g de iaurt grecesc simplu
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri de marar proaspat tocat
  • 1 lingura de suc de lamâie
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • ½ lingurita de sare fina

Toate aceste ingrediente trebuie amestecate bine si trebuie pus la rece pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Merita sa ti cont de acest detaliu daca vrei sa te bucuri din plin de un gust apetisant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *