Alegeri interne pentru parlamentare si esecul strategiei de campanie ale USR Iasi, analizate de Senatorul Dan Lungu

Dan Lungu, Senator USR de Iasi a explicat mecanismele de vot interne din filiala USR Iasi pentru desemnarea candidatilor la alegerile parlamentare si a analizat rezultatele obtinute de filiala Iasi la alegerile locale, atat in municipiu, cat si in judet. Analiza s-a desfasurat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi, 12.10.2020, la sediul cabinetului parlamentar din Iasi. La eveniment au fost prezenti si Eugen Neagu, vicepresedinte USR Iasi, Mihai Lupu, membru al Biroului Judetean Iasi si Sevastian Alexandru, membru USR.

Pe lista subiectelor discutate au fost incluse si teme actuale controversate in politica nationala si locala, precum traseismul politic, „metoda autobuzului” sau desemnarea delegatilor care au votat candidatii pentru parlamentare, explicand modul in care lipsa comunicarii interne a dus nu doar la conflicte, ci si la obtinerea unor rezultate sub asteptarile membrilor.

Alcatuirea listelor de candidati USR pentru alegerile parlamentare

In ceea ce priveste modul de selectie si de promovare a candidatilor pe listele locale si parlamentare, Mihai Lupu a condamnat candidaturile traseiste si promovarea unor valori care exista doar la nivel teoretic in partid, stirbind credibilitatea acestuia. „USR s-a transformat intr-o trambulina pentru o parte dintre persoane; functiile partidului sunt folosite astazi doar pentru a ocupa locuri pe liste si pentru a se propulsa in fata, chiar si cu riscul compromiterii democratiei si transparentei. Astfel s-a constituit in USR Iasi un grup alcatuit din doamna Cosette Chichirau si Filip Havarneanu sau Mihail Bogdan, care i-au fost angajati la cabinet, si Stefan Tanase, care a fost angajat pentru coordonarea procesului de extindere. Exact aceste persoane care au fost angajate ale partidului, in momentul de fata sunt si primele pe liste”, a declarat Mihai Lupu, membru al Biroului Judetean Iasi.

Totodata, Dan Lungu a mentionat si folosirea „metodei autobuzului”, explicand ca acesta se bazeaza pe acele grupuri de persoane care au drept de vot in partid, dar la care nu se poate ajunge, deoarece acestia nu fac parte din grupurile interne de discutii, nu participa la dezbaterile de partid, iar datele lor nu sunt publice.

„Din totalul de 78 de delegati alesi din Filiala USR a Municipiului Iasi pentru a participa la Conferinta judeteana pentru votarea candidatilor pentru Parlamentul Romaniei, 26 fac parte dintre membrii admisi in anul 2020, iar 25 dintre ei au fost admisi incepand cu jumatatea lunii iunie. Dintre sustinatorii admisi in partid in lunile ianuarie, februarie, aprilie si mai, nimeni nu a fost votat pentru a participa la Conferinta, iar dintre ei admisi in luna martie a fost votat un singur delegat. Poate fi observat asadar limpede ca pe masura ce s-a apropiat data alegerilor, numarul membrilor votati pentru a participa la Conferinta a crescut”, a mentionat Eugen Neagu, vicepresedinte USR Iasi.

Analiza rezultatelor obtinute in urma alegerilor locale

Dan Lungu a vorbit si despre esecul intampinat in urma alegerilor locale, cand Iasul a vazut o scadere de 37% la nivelul voturilor, comparativ cu rezultatele obtinute de USR la alegerile europarlamentare. „In cazul judetului Iasi, putem spune ca USR-ul a avut parte de o infrangere onorabila, desi putea fi o victorie rasunatoare. Strategia de campanie asumata de conducere fost sa recuperam voturile de la europarlamentare.Din pacate, numarul voturilor obtinute la locale este sub jumatatea celor de la europarlamentare. Practic am pierdut jumatate din votanti.

Pe municipiu, de la 60.332 de voturi la europarlamentare am ajuns la 26111 la locale. Pe judet, de la 88190 de voturi am ajuns la 30424 de voturi obtinute. Acest rezultat ne spune clar ca strategia a fost un esec. Nu poti sa pierzi mai mult de jumatate de voturi si sa pretinzi ca ai castigat. Sondajul nostru intern de dinainte de alegeri ne dadea un scor pe judet de 19,9%; am obtinut 14,6%.

Cred ca eticheta de traseist a candidatului nostru ne-a tras in jos, dat fiind faptul ca USR are un electorat foarte exigent la problemele de integritate. De asemenea, a contat si inlaturarea lui Silviu Gurlui, care fusese ales in Conferinta Judeteana si era iubit de-ai nostri; activul de partid s-a demobilizat.

In orasele din judet nu am obtinut niciun consilier. Singura consolare sunt cei 9 consilieri pe municipiu si faptul ca la primarie, in pofida scaderii dramatice a numarului de voturi, am obtinut un procent onorabil, ajutati de prezenta scazuta la vot. Electoratul in varsta, speriat de COVID, a stat mai mult acasa decat cel tanar, care e votantul nostru”, a declarat senatorul USR de Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *