ANAF lanseaza „lista alba”: Recunoastere si beneficii pentru contribuabilii model

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a initiat o noua abordare in relatia cu contribuabilii, prin implementarea asa-numitei „liste albe”. Aceasta reprezinta un instrument de recunoastere a celor mai corecte persoane juridice in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor fiscale. Dupa eliminarea listei negre, care cuprindea contribuabilii cu restante fiscale, lista alba vine sa evidentieze exact opusul: entitatile care sunt la zi cu toate darile catre stat.

Criterii pentru includerea pe lista alba a ANAF

Lista alba, care urmeaza sa fie publicata in curand, va cuprinde persoanele juridice care indeplinesc mai multe conditii esentiale pentru a fi considerate modele de conformitate fiscala. Aceste criterii sunt stabilite clar de catre ANAF pentru a asigura transparenta si echitatea procesului de selectie:

Depunerea la timp a declaratiilor fiscale: Companiile trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale necesare, conform vectorului fiscal, pentru perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale. Acest aspect trebuie sa fie in regula pana la data intocmirii listei.

Achitarea obligatiilor fiscale la scadenta: Toate obligatiile fiscale principale si accesorii trebuie sa fie platite la termenul de plata stabilit de legislatie, pentru trimestrul in care se realizeaza actualizarea listei.

Lipsa datoriilor restante: La data intocmirii listei, companiile nu trebuie sa inregistreze niciun fel de obligatii bugetare restante.

Pentru obligatiile declarative fara un termen clar de depunere, verificarea se face la data intocmirii listei, asigurandu-se ca toate declaratiile necesare au fost depuse conform cerintelor fiscale.

Beneficiile regasirii pe lista alba

Regasirea unei companii pe lista alba aduce multiple avantaje, atat din perspectiva imaginii publice, cat si in relatiile comerciale sau financiare. A fi pe lista alba inseamna a fi recunoscut ca un contribuabil de incredere, ceea ce poate influenta pozitiv perceptia partenerilor de afaceri, a investitorilor si chiar a angajatilor:

Incredere si credibilitate: Prezenta pe lista alba serveste ca un semnal ca firma respectiva este gestionata responsabil din punct de vedere fiscal. Acest lucru poate atrage mai usor parteneriate comerciale si poate facilita accesul la finantare.

Transparenta in fata investitorilor: Investitorii sunt deseori in cautarea certitudinilor si prefera sa colaboreze cu companii care demonstreaza integritate fiscala si administrativa. Lista alba confirma aceasta integritate, facand compania mai atractiva pentru investitii.

Perceptie pozitiva in randul angajatilor: Apartinerea la o companie recunoscuta pentru corectitudinea sa fiscala poate spori moralul angajatilor si poate atrage talente care doresc sa lucreze intr-un mediu etic si stabil.

Prin urmare, lista alba nu este doar un instrument de validare a conformitatii fiscale, ci si un factor de crestere a prestigiului corporativ in ochii tuturor celor interesati de activitatea si stabilitatea companiei. Acesta reprezinta un pas important in directia transparentei si responsabilitatii fiscale, subliniind angajamentul ANAF de a promova si recunoaste integritatea in randul contribuabililor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *