Canicula timpurie ameninta Vestul Europei: temperaturi record si riscuri semnificative pentru Romania

Vestul Europei se confrunta cu un val de caldura atipic, propulsat de un val de aer tropical, care a determinat atingerea unor temperaturi record in mai multe tari. Aceasta situatie alarmanta nu numai ca ridica semne de intrebare despre schimbarile climatice, dar aduce si riscuri semnificative pentru Romania.

Temperaturi record in Vestul Europei

Recent, in regiunile Navarrenx si Lagor din Franta, termometrele au indicat temperaturi exceptionale de 33.9°C, respectiv 33.6°C, valori neobisnuite pentru aceasta perioada a anului. Similar, in Germania, orasele Ohlsbach si Freiburg au inregistrat 30.1°C si 29.8°C. Chiar si in Elvetia si Austria, temperaturile au fost neobisnuit de ridicate, atingand 28.8°C si 29.5°C. Aceste recorduri termice sunt un semnal de alarma privind intensificarea fenomenelor meteorologice extreme.

Prafuirea Sahariana atinge Scandinavia

Intr-un eveniment meteorologic remarcabil, norul de praf Saharian a traversat continentul european, ajungand pana in Scandinavia. Aceasta expansiune a prafurilor sahariene subliniaza amploarea si intensitatea schimbarilor climatice la nivel global.

Efecte dramatice in Romania

Romania se confrunta cu propriile provocari meteorologice, in contextul unui an extrem de secetos. Lacurile tarii se transforma alarmant in dune de nisip, un exemplu fiind un lac din judetul Olt, unde au aparut cratere adanci datorita secarii continue. Aceasta deshidratare a ecosistemelor acvatice afecteaza biodiversitatea si rezervele de apa, esentiale pentru agricultura si consumul uman.

Ana Maria Agiu, purtator de cuvant la Apele Romane, a evidentiat o scadere semnificativa a coeficientului de umplere al rezervoarelor de apa, care stagneaza la 70%, cu 10% mai putin decat in perioada similara a anului precedent. Aceasta scadere a fost accentuata de iernile putin ninsore si deficitul de precipitatii, ceea ce pune presiune asupra agriculturii, afectand culturile de rapita si grau.

Seceta pedologica se extinde

Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a subliniat gravitatea secetei pedologice care afecteaza extensiv regiuni intinse din Romania. Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia sunt printre cele mai afectate zone. In judetul Buzau, seceta pedologica este categorisita ca fiind puternica, un semn clar al impactului negativ al deficitului de precipitatii asupra solului si, implicit, asupra agriculturii.

In ciuda precipitatiilor anticipate in nordul si nord-vestul tarii, acestea nu vor fi suficiente pentru a compensa lipsa aprovizionarii cu apa, mentinand o stare de seceta pedologica moderata si in aceste regiuni.

Importanta masurilor de adaptare in contextul schimbarilor climatice

Valul de caldura din Vestul Europei si seceta extinsa din Romania subliniaza o tendinta alarmanta a evenimentelor meteorologice extreme. Este esential sa adoptam masuri proactive pentru a proteja ecosistemele, resursele de apa si agricultura, care sunt vitale pentru echilibrul mediului si binele societatii. Aceste actiuni vizeaza adaptarea la noile conditii climatice si reducerea efectelor negative asupra naturii si vietii umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *