Ce sunt franele electromagnetice?

Ultimii ani au adus un progres tehnologic semnificativ in cele mai multe industrii. Pentru a oferi clientilor servicii si produse de calitate superioara, firmele de specialitate din anumite industrii trebuie sa foloseasca acele dispozitive si utilaje de ultima generatie. In randul acestor echipamente si utilaje se regasesc si franele electromagnetice. In ceea ce urmeaza vei putea gasi informatii cu privire la ce sunt aceste frane electromagnetice si care sunt utilizarile lor.

Principiul de functionare al franelor electromagnetice

Rolul franelor electromagnetice este acela de a incetini sau chiar de a opri miscarea folosind forta electromagnetica prin utilizarea de rezistenta mecanica.Popularitatea acestor tipuri de frane a crescut odata cu folosirea lor in cazul trenurilor si al tramvaielor. Cu toate ca exista astazi foarte multe tipuri si modele de astfel de frane, trebuie spus ca principiul de baza in functionarea acestor dispozitive a ramas in linii mari acelasi.

Principiul de functionare al franelor electromagnetice are la baza forta electromagnetica influentata de forta de frecare specifica fiecarei masinarii. In alcatuirea franelor electromagnetice regasim trei elemente, si anume campul magnetic forat dintr-o bobina si un invelis, armatura si un butuc.

Odata ce franele sunt aplicate, armatura este atrasa inspre campul magnetic generat de catre bobina. Simultan cu acest lucru, cuplul de lucru este transferat in directia opusa pentru a contrabalansa efectul generat de campul magnetic. Prin urmare, puterea campului magnetic scade, iar vehiculul incepe sa incetineasca pana ce la un moment dat se opreste. Functionarea optima a unor frane electromagnetice depinde de buna functionare a bobinei. In acest sens este nevoie de protejarea bobinei impotriva temperaturilor extreme sau impotriva uzurii excesive.

Categorii de frane electromagnetice

Pe piata acestor echipamente exista mai multe categorii. Vorbim in primul rand despre franele electromagnetice avand o singura placuta de fractiune, acestea folosind doar o placuta pentru oprirea ambreiajului. O a doua categorie este cea a franelor electromagnetice cu particule, acestea fiind unice prin design-ul lor si prin faptul ca sunt disponibile intr-o gama diversificata de functionare.

Controlarea unei frane cu particule se poate face fara dificultate. Franele cu particule sunt alegerea perfecta petnru controlul tensiunii, fiind folosite chiar si pentru citirea cardurilor magnetice sau pentru echipamentele de sortare.O a treia categorie de frane electromagnetice este aceea cu multiple placute de franare. Acestea sunt folosite in vederea sprijinirii incadrarii cuplului de torsiune intr-un spatiu mic.

Acest tip de frane pot fi folosite atat in conditii umede, cat si uscate. Tocmai de aceea sunt alegerea ideala pentru rularea cutiei de viteze sau pentru masini de tip unelte. Indiferent de care dintre aceste dispozitive sunt utile pentru domeniul in care activezi, atunci cand ai nevoie de astfel de echipamente este recomandat sa apelezi la firmele specializate in comercializarea de astfel de solutii tehnice.

Uzinrom Electro Grup comercializeaza o gama diversificata de astfel de frane electromagnetice. Profesionistii care lucreaza pentru aceasta companie iti stau la dispozitie pentru a face alegerea potrivita a unor astfel de frane indiferent de domeniul de activitate si de utilizarea acestor dispozitive. Informatii complete pot fi gasite pe www.uzinrom.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *