Cod galben de furtuni severe in Romania: Informare meteo de vreme rea pentru intreaga tara

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de furtuni severe care va afecta mai multe judete din Romania. Incepand de astazi, intreaga tara va fi sub influenta unor conditii meteo severe, cu ploi torentiale si fenomene asociate, care pot cauza probleme semnificative.

Detalii despre avertizarea meteo

Conform ANM, avertizarea cod galben intra in vigoare astazi, la ora 16:00, si va ramane valabila pana maine, la aceeasi ora. In aceasta perioada, se asteapta averse torentiale in cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei, in Carpatii Orientali si in jumatatea de est a Carpatilor Meridionali. Cantitatile de apa vor atinge 25-30 l/mp, iar pe alocuri vor depasi 40-50 l/mp.

Informare meteo pentru toata tara

Pe langa avertizarea cod galben, ANM a emis si o informare meteorologica generala de vreme rea, valabila pentru intreaga tara in perioada 28 mai, ora 10:00, pana pe 30 mai, ora 20:00. In acest interval, ploile vor deveni din ce in ce mai extinse, acoperind treptat majoritatea regiunilor.

Vor fi in principal averse, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, exista posibilitatea aparitiei grindinei. In unele zone, cantitatile de apa vor fi de 15-25 l/mp, iar local se vor inregistra valori de peste 40 l/mp.

Recomandari pentru populatie

In contextul acestor avertizari meteo, populatia este sfatuita sa ia masuri de precautie pentru a evita situatiile periculoase. Este recomandat sa se evite deplasarile inutile, in special in zonele afectate de averse torentiale si fenomene meteorologice severe. De asemenea, este important sa se asigure scurgerile apelor pluviale si sa se verifice starea acoperisurilor si a ferestrelor pentru a preveni pagubele materiale.

Impactul asupra infrastructurii

Autoritatile locale si nationale sunt in alerta si pregatite sa intervina in caz de necesitate. Echipajele de urgenta sunt mobilizate pentru a face fata eventualelor inundatii sau alunecari de teren, iar drumurile si caile de acces sunt monitorizate pentru a preveni blocajele si accidentele.

Prognoze si asteptari pentru perioada urmatoare

Prognoza meteo pentru perioada urmatoare indica o continuare a fenomenelor meteo instabile. Vara se apropie, iar lunile urmatoare pot aduce si alte episoade de vreme severa. Este esential ca populatia sa fie informata si pregatita pentru a face fata acestor conditii meteo extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *