Cum putem indeparta fenomenul de aburire al geamurilor?

Aburirea geamurilor este un fenomen natural care apare in special in timpul sezonului rece, dar si in zilele mai racoroase de primavara si toamna. La baza acestui fenomen stau diferentele mari de temperatura de la zi la noapte.

Foarte multi dintre noi observam acest lucru pentru ca se aburesc atat geamurile din casa cat si cele din masina. Vestea buna este ca exista o serie de solutii simple si eficiente, care te ajuta sa scapi de aceasta problema.

Fenomenul de aburire apare deseori in locuintele unde exista probleme de izolatie si de umiditate, datorate ventilari ineficiente. Este important sa gasiti cauza aparitiei condensului pentru a indeparta efectul. Acolo unde apare umiditate in exces, aceasta ar putea afecta negativ si alte locuri din casa, cum ar fi peretii, nu doar geamurile.

Dincolo de aspectul inestetic si de riscul scurgerii picaturilor de apa pe perete, apariția mucegaiului poate afecta chiar si pardoseala. Condensul este primul semn care afecteaza aerul din locuinta, si poate avea consecinte grave asupra mobilei, dar mai ales asupra sanatatii. Fenomenul de aburire apare frecvent in locurile in care exista probleme de izolatie si umiditate.

Termopanele se aburesc cand aerul cald din casa atinge suprafata rece a geamurilor, peretilor, usilor de sticla si formeaza o pelicula subtire de depunere de picaturi de apa. Geamurile aburite nu inseamna ca sunt defecte sau ca au un nivel de calitate scazut, ci dimpotriva, arata ca au nivel de izolare optim.

Cand geamurile prezinta o umezeala excesiva, ce produce riscul aparitiei igrasiei, mucegaiului si a diverselor probleme de sanatate cum ar fi cele respiratorii. Iarna, aburirea geamurilor reprezinta una dintre problemele cu care se confrunta majoritatea soferilor, deoarece temperatura si umiditatea exterioara scad iar aerul din interiorul masinii este umed din cauza respiratiei.

In contact cu geamurile reci, vaporii de apa din aer se condenseaza iar geamurile se aburesc instant. Aburirea geamurilor pe timpul sezonului rece poate sa fie produsa si din cauza  zapezii reci de pe talpile oamenilor care stau in masina sau purtarea unor haine umede in urma expunerii la precipitatii.

In plu, aburirea geamurilor mai este cauzata si de modul necorespunzator îin care este folosit sistemul de climatizare. Unii șoferi il setează direct pe modul „cald” si activeaza functia de recirculare, blocand accesul aerului din exterior in interiorul masinii.

Fenomenul de aburire este periculos deoarece poate avea consecinte neplacute pentru conducatorii auto si ceilalti participanti la trafic deoarece vizibilitatea scade considerabil si apare disconfortul.

In aceasta situatie, soferii trebuie sa stearga pe interior parbrizul cu o carpa sau cu un prosop. Sistemul de aer conditionat din masina, dispune de functie de dezaburire a geamurilor – operatiune realizata rapid si eficient.

Pentru dezaburirea geamurilor din caza se recomanda aerisirea zilnica si utilizarea unui dezumidificator care va ajuta sa pastrati un nivel de umiditate optim in interior. Apeland la aceste tactici folositoare veti indeparta cu usurinta aparitia problemei de aburire a geamurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *