Cum se face ceapa caramelizata si care sunt retetele in care se potriveste perfect?

Ceapa se caramelizeaza daca se fierbe la foc mic in putin ulei de masline pana cand se rumeneste. In acest fel, se scoate toata aroma din ceapa si se obtine un gust foarte bun. Ceapa caramelizata se potriveste intr-o multime de retete.Ceapa este o leguma care in stare cruda are un gust iute dar atunci cand este gatita devine dulce. Asadar, caramelul provine din procesul de gatire a zaharului. Atunci cand gatesti incet ceapa, zaharurile naturale din ceapa se caramelizeaza si se obtine un preparat foarte aromat.

Poți folosi ceapa caramelizata la friptura, pizza sau burgeri.Aceasta se poate pastra la rece in frigider chiar si pentru o saptamana. De asemenea, poti congela ceapa caramelizata intr-o punga cu fermoar si o poti folosi si dupa 3 luni.  Iata si cum se face ceapa caramelizata :

Ai nevoie de cateva cepe medii sau mari, ulei de masline extravirgin, putin unt, sare  zahar si otet balsamic. Ultimele 2 ingrediente sunt optionale. Taie ceapa in solzisori si adaug-o in uleiul preincalzit. Poti folosi doar ulei sau un amestec de unt si ulei. Incalzeste tigaia la foc mediu-mare pana cand uleiul devine stralucitor. Ai grija ca ceapa trebuie sa fie acoperita cu ulei si trebuie sa amesteci din cand in cand.

Lasa totul la foc mediu pentru a impiedica ceapa sa se arda. Dupa 10 minute, presara putina sare peste ceapa si poti adauga si putin zahar pentru a ajuta la procesul de caramelizare. Adauga si putina apa in tigaie pentru a nu se usca. Lasa ceapa sa se gatească pentru 30-60 de minute.

Cand cepele incep sa se lipeasca de tigaie, atunci se vor rumeni usor apoi trebuie sa opresti focul. Trucul este sa le lasi suficient de mult timp sa se rumeneasca insa sa fii atent sa nu se arda. Daca observi ca ceapa este la limita arderii, mai trebuie sa adaugi putin ulei. Foloseste o spatula de metal pentru a razui fundul cratitei pe masura ce se caramelizeaza ceapa.

Continua sa gatesti pana cand ceapa capata o culoare rumenita. La final poti adauga putin otet balsamic sau vin pentru a aduce un plus de aroma cepei. O poti pastra la frigider îintr-un recipient etans pentru cateva zile.Ceapa caramelizata se foloseste ca si garnitura pentru orice fel de carne si se potriveste perfect in combinatie cu humusul. De asemenea, o poti intalni ca topping pentru pizza, tartine, focaccia sau tarta cu ceapa si branza. Se potriveste de minune in quiche-uri sau chiar sandvisuri cu rosii uscate, sos pesto si halloumi.

Gemul de ceapa este absolut minunat cu sandvisurile gourmet sau cu alte branzeturi, nuci, fructe si gemuri. Ceapa caramelizata ajuta la echilibrarea aromelor la sandvisuri si burgeri dar si hot dog. Un sandvis de curcan cu ceapa caramelizata este un pranz sanatos care are un gust foarte bun. Acest tip de ceapa se foloseste cu diferite feluri de mancare si se poate pune chiar si in zacusca, salată cu ruccola sau se poate servi alaturi de nuci, gorgonzola sau pere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *