Principalele situatii in care un life coach te poate ajuta

In ultimii ani auzim si citim tot mai des despre coaching. Cu toate acestea nu foarte multa lume stie exact care este rolul unui coach si cum acesta poate sa ne ajute. Societatea moderna are nevoie tot mai mare de specialisti care sa ofere sprijin, suport si indrumare oamenilor in diferite momente si situatii din viata. In acest context este important sa cunoastem care sunt principalele situatii in care un life coach poate fi specialistul sau persoana care sa ofere sprijinul necesar multora dintre noi.

Nu ai idee ce iti doresti de la viata

O prima situatie in care un coach dezvoltare personala poate fi de mare ajutor este aceea in care nu stii exact ce iti doresti. Intr-o stare de confuzie este nevoie sa clarifici ceea ce iti doresti cu adevarat, care sunt rezultatele si obiectivele pe care vrei sa le atingi si care este etapa vietii in care te afli mai exact. Pentru toate aceste clarificari, sedintele de coaching sunt foarte utile prin prisma instrumentelor folosite de catre coach, dar si prin prisma experientei acestuia in a pune intrebarile potrivite.

Ai obiective si teluri, dar nu stii cum sa le atingi

O a doua situatie in care sedintele de coaching te pot ajuta semnificativ este aceea in care desi ai anumite obiective si teluri stabilite, nu stii exact care este calea pentru a ajunge in acele puncte. Indiferent daca vorbim despre viata personala sau daca discutam despre viata profesionala, un coach vine sa ofere sprijin pentru clarificarea optiunilor, pentru identificarea unor optiuni noi si pentru a alege cele mai bune optiuni pentru atingerea obiectivelor si a telurilor.

Te confrunti cu problema amanarii

Chiar si atunci cand ai stabilit care este calea pe care iti doresti sa o urmezi, amanarea poate fi un obstacol foarte dificil pe care il ai de infruntat. Altfel spus, chiar daca stii cum sa actionezi si care sunt obiectivele care trebuie atinse, apare amanarea. Indiferent daca amani cu o zi, cu o luna sau chiar cu ani de zile anumite decizii si anumite actiuni, amanarea te va face sa ramai pe loc.

Inactiunea generata de amanare creeaza de multe ori frustrari, dorinta de a ramane in starea de confort a situatiei prezente sau chiar revenirea la vechile obiceiuri. Rolul unui coach in astfel de situatii este acela de a te ajuta sa constientizezi faptul ca doar prin actiune vei putea ajunge sa atingi telurile pe care le-ai stabilit.In acest sens coach-ul nu iti va oferi sfaturi, ci te va ajuta sa identifici pe cont propriu modul in care sa elimini amanarea din comportamentul tau si sa actionezi conform unui plan care sa te motiveze sa avansezi in directia dorita.

Coaching pentru sustinere

Tot in randul situatiilor in care merita sa te adresezi unui coach dezvoltare personala regasim situatia in care ai nevoie de sustinere pentru atingerea obiectivelor. In aceasta etapa cunosti exact obiectivele, exista deja un plan de actiuni si actiunea este parte din cotidian.

Tot ceea ce trebuie sa faci in aceasta etapa este sa gasesti moduri mai eficiente pentru atingerea obiectivelor, sa urmaresti progresul inregistrat, sa stabilesti alte obiective si sa iti organizezi activitatile menite a te duce inspre obiectivele stabilite.Sustinerea unui coach este foarte importanta in astfel de momente. Acesta va stii exact cum sa te ajute sa observi progresul realizat si cum sa actionezi mult mai eficient in directia telurilor stabilite.

Atingerea nivelului urmator

Nu in ultimul rand sedintele de coaching pot fi un real ajutor pentru a ajunge la nivelul urmator in viata personala, in cea profesionala sau in toate aspectele vietii. Persoanele care isi doresc sa ajunga la nivelul urmator sunt constiente de faptul ca pot mai mult si ca merita mai mult. Doar ca acestea nu stiu exact cum sa ajunga la urmatorul nivel de dezvoltare personala si de multe ori nu au identificat cu precizie ce inseamna de fapt nivelul urmator.

Prin intermediul unor sedinte de coaching, aceste persoane vor putea fi indrumate in a gasi raspuns la ce inseamna nivelul urmator, dar in acelasi timp vor putea identifica inclusiv modalitatile si actiunile care sa le permita sa atinga in cel mai scurt timp nivelul de dezvoltare dorit.

Acestea sunt unele dintre cele mai des intalnite situatii in care un coach te poate ajuta. Daca te regasesti intr-una dintre situatiile mai sus amintite sau daca intampini alte dificultati pe care nu le poti depasi pe cont propriu, nu ezita sa apelezi la sedinte de coaching. Coaching-ul inseamna sprijin personalizat si individualizat pentru nevoile fiecarei persoane care se decide sa apeleze la astfel de servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *