Avertizare meteo: Coduri de vreme severa in Romania

In ultimele zile, meteorologii au emis mai multe avertizari meteorologice de tipul cod galben si cod portocaliu pentru diverse fenomene extreme, afectand mai multe zone din tara. Iata ultimele informatii cu privire la aceste avertizari si zonele afectate:

Cod galben – intensificari ale vantului si ninsori moderate

Administratia Nationala de Meteorologie a emis un cod galben valabil incepand de duminica, la ora 14:00, si pana luni, la ora 8:00. Acest cod vizeaza intensificari ale vantului, ninsori moderate cantitativ si viscol in zona montana inalta, la altitudini de peste 1.500 de metri. In intervalul mentionat, vantul se va intensifica in cea mai mare parte a tarii, cu rafale de 55…70 km/h in anumite zone. In zona montana inalta, rafalele vor depasi 90…110 km/h, cu vizibilitate redusa si fenomen de viscol.

Seara, aria precipitatiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte, cu predominatia ploilor si topirea stratului de zapada, in timp ce la altitudini de peste 1.500 de metri va ninge.

Cod galben suplimentar – intensificari ale vantului si precipitatii moderate

O a doua avertizare de cod galben pentru „intensificari ale vantului in cea mai mare parte a tarii si precipitatii moderate cantitativ la munte” va fi valabila luni, intre orele 8:00 si 22:00. Vantul va prezenta intensificari in majoritatea regiunilor, iar la munte vor fi rafale de 70…100 km/h. In alte zone, vitezele vantului vor atinge 65…75 km/h, cu intensificari locale si temporare in alte regiuni.

Cod Portocaliu – vant puternic si viscol

Maine, incepand cu ora 8:00, va intra in vigoare un cod portocaliu pentru vant puternic, afectand zona inalta a Carpatilor Meridionali si de Curbura. Aici, vantul va sufla cu rafale de peste 110 – 120 km/h, provocand viscol si reducand semnificativ vizibilitatea.

Aceste avertizari meteorologice sunt emise pentru a informa si a avertiza populatia cu privire la conditiile meteorologice periculoase si pentru a recomanda masuri de precautie. Va sfatuim sa va informati in mod regulat cu privire la aceste avertizari si sa urmati recomandarile autoritatilor locale pentru siguranta dumneavoastra si a celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *