Care sunt beneficiile ananasului si la ce se pot intrebuinta

Ananasul este un fruct tropical de mari dimensiuni, are o coaja tepoasa si interiorul dulce si zemos. Este un fruct exotic foarte cunoscut in intreaga lume. Cu timpul, a devenit foarte popular nu doar pentru ca are un gust foarte bun, ci si pentru multiplele sale beneficii si versatilitatea acestuia, ca ingredient culinar. Cele mai mari culturi de ananas sunt in Filipine, Indonezia, India, Costa Rica, Brazilia si China.

Ananasul creste intr-un arbust mic, cu flori individuale. Este un fruct foarte sanatos, deoarece contine foarte multe minerale si vitamine, are enzime specifice, ceea ce-l face extrem de util in alimentatie. Se combina foarte bine cu afine, cereale si iaurt, poate fi adaugat in salate exotice, se consuma alaturi de carne de pui si frunze verzi, carne de vita si migdale sau salate de fructe. De asemenea, este un ingredient folosit si la pizza, se combina bine cu sunca si se adauga in mod frecvent in prajituri si torturi, pentru un plus de aroma.

Ananasul este foarte gustos, are putine calorii si este plin de nutrienti si antioxidanti. Asa se explica aria larga de beneficii pentru digestie si imunitate. Ananasul amelioreaza simptomele de artrita, accelereaza recuperarea dupa interventii chirurgicale si stimuleaza regenerarea cutanata.

Ananasul reprezinta o sursa foarte buna de antioxidanti. Reduce riscul proceselor oxidative din organism si scade probabilitatea aparitiei unor afectiuni cronice cum ar fi diabetul sau cancerul. Antioxidantii din ananas au o actiune de durata, fapt care ne convinge ca trebuie sa consumam acest fruct in mod periodic.

Ananasul este renumit pentru continutul de bromelaina. Aceasta denumeste un grup de enzime cu rol digestiv si ajuta la descompunerea proteinelor. Este un fruct foarte indicat in bolile de pancreas. Acesta mai contine diferiti compusi care reduc procesele inflamatorii si stimuleaza sinteza de celule albe, ceea ce ajuta la cresterea imunitatii.

Enzimele din ananas sunt utile pentru sanatatea parului si a pielii, sustin vindecarea vanatailor si a durerilor postoperatorii si calmeaza crampele musculare. Ananasul este foarte sarac in calorii si bogat in nutrient, nu contine grasimi si sodiu si este foarte indicat de consumat in multe diete. O parte dintre nutrienti raman activi si in compotul de ananas.

Ca si orice alt fruct, exista si cateva contraindicatii de care ar trebui sa tineti cont. Ananasul este bine tolerat iar riscul de alergie este destul de redus. Totusi, cei care sunt mai sensibili s-ar putea sa se confrunte cu mancarime la nivelul cavitatii bucale, al limbii si buzelor dupa consumul ananasului in stare cruda.

Bromelaina are capacitatea de a descompune proteinele, care pot interactiona cu mucoasele, de aceea, sucul proaspat de ananas se poate folosi la aditivarea naturala a carnurilor si la conservarea acestora. Enzima este distrusa de sucurile gastrice in cea mai mare proportie, sau prin fierbere, atunci cand pregatesti compot.

Efectele bromelainei pot cauza iritatii la contactul ananasului cu pielea, insa acest lucru apare destul de rar la persoanele cu piele foarte sensibila. Un consum prea mare de ananas crud poate duce la dureri de stomac, varsaturi sau diaree.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *