Care sunt factorii de risc si simptomele in cazul bolii Alzheimer?

Boala Alzheimer este una dintre cele mai des intalnite afectiuni progresive si degenerative la nivel mondial. Statisticile vorbesc despre o frecventa ingrijoratoare de 1 persoana care este diagnosticata cu aceasta afectiune la fiecare 3 minute.

Pornind de la aceste cifre si statistici, Alzheimer este una dintre afectiunile medicale studiate intens pentru a se cauta cat mai multe raspunsuri cu privire la riscurile sau cauzele care duc la aparitia bolii, dar si cu privire la simptome. In continuare sunt enumerati principalii factori de risc, dar si principalele simptome care pot fi asociate cu Alzheimer.

Factori de risc pentru boala Alzheimer

Exista mai multi factori de risc in cazul Alzheimer, iar cel mai frecvent mentionat astfel de factor este reprezentat de catre varsta. Persoanele care au peste 60 sau 65 de ani sunt cele mai predispuse la dezvoltarea bolii, iar cu cat varsta este mai inaintata, cu atat exista mai multe sanse ca aceasta afectiune sa fie dezvoltata. Genul este un alt factor de risc, fiind demonstrat in baza unor studii stiintifice faptul ca Alzheimer este intalnit mai frecvent in randul femeilor.

Ereditatea este un alt factor de risc pentru diagnosticarea cu Alzheimer. Persoanele care au cel putin o ruda sau chiar mai mult de o ruda de gradul I diagnosticata cu aceasta afectiune sunt mult mai predispuse la dezvoltarea bolii.

Loviturile la cap sau traumatismele cerebrale ori craniene pot sa favorizeze instalarea bolii Alzheimer. La acesti factori de risc se adauga stilul de viata. Aici amintim drept factori care pot favoriza instalarea bolii stilul de viata sedentar, consumul de alcool in exces, fumatul, bolile cardiovasculare.

Acestia ar fi principali factori de risc atunci cand vorbim despre boala Alzheimer. Daca anumiti factori de risc tin de stilul nostru de viata si pot fi intr-un fel sau altul sub controlul nostru, pentru alti factori nu exista posibilitatea de a avea vreun control asupra acestora.

Cum se manifesta boala Alzheimer

Acum ca am identificat principalii factori de risc care pot fi asociati cu Alzheimer, este important sa abordam aspectele privind simptomele care pot fi resimtite in cazul acestei afectiuni medicale. Printre cele mai intalnite manifestari ale bolii regasim pierderile minore de memorie.

Initial astfel de episoade nu dau de gandit pacientului, dar odata ce boala avanseaza, pacientul incepe sa piarda tot mai multe amintiri si poate sa ajunga pana in situatia de a nu recunoaste persoanele din familie, locurile cunoscute.

Problemele de vedere completeaza simptomele care pot fi asociate cu boala Alzheimer. Citirea cu mai mare greutate, aprecierea gresita a distantelor sau distingerea eronata a anumitor elemente dintr-o imagine pot da de gandit atunci cand discutam despre Alzheimer.

O alta manifestare a bolii Alzheimer este reprezentata de dificultatea in rezolvarea sarcinilor zilnice atat in aspectele vietii profesionale, cat si in aspectele vietii personale. Schimbarile bruste de comportament pot completa lista simptomelor care pot duce cu gandul la aceasta afectiune. Agresivitatea crescuta sau iritabilitatea excesiva pot fi considerate semne ale riscului de a suferi de Alzheimer. Pentru punerea diagnosticului, este nevoie de o consultatie la un medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *