Care sunt fructele si legumele cele mai bogate in potasiu si de ce ar trebui consumate ?

Potasiul este un mineral esential care sustine sanatatea tesuturilor din organism. Acesta mai poarta denumirea de electrolit, deoarece are o mica incarcatura electrica care activeaza diferite functii celulare si nervoase. Potasiul se gaseste in mod natural in diverse alimente si mentine starea de sanatate a organismului.

Potasiul poate fi asimilat din : fructe si legume proaspete, sucuri, produse lactate, peste, fasole, linte si alte alimente. Rolul principal al potasiului in organism este de a mentine un nivel normal de lichid in interiorul celulelor pe cand sodiul mentine nivelul normal de lichid in afara celulelor. Potasiul ajuta si la contractarea muschilor si sustine tensiunea arteriala normala.

Fiecare persoana are nevoie de o anumita cantitate de potasiu in functie de varsta. Femeile cu varsta de 14-18 ani, au nevoie de 2.300 mg zilnic iar cele peste 19 ani, de 2.600 mg.  Femeile insarcinate si cele care alapteaza, au nevoie de 2.500-2.900. Pentru barbatii de 14-18 ani, doza recomandata este de 3.000 mg iar pentru cei de peste 19 ani, doza e 3.400 mg. Aportul zilnic mediu de potasiu la adulti este de 2.320 mg pentru femei si 3.016 mg pentru barbati.

Potasiul si sodiul sunt strans legate intre ele, chiar daca au efecte opuse in organism. Acestia au un rol important in mentinerea echilibrului fiziologic, Un consum deficitar de sodiu poate mari riscul de boli cronice astfel incat un aport ridicat de sare duce la cresterea tensiunii arteriale si aparitiei bolilor cardiovasculare. Un aport ridicat de potasiu ajuta la relaxarea vaselor de sange si scade tensiunea arteriala. Un consum scazut de sodiu si potasiu poate mari riscul de atac de cord

De asemenea, pot aparea semne de deficienta si toxicitate daca nu se mentin nivelurile normale de potasiu in sange. Potasiul poate fi pierdut  prin scaun si transpiratie. Pierderile de lichide dincolo de normal prin varsaturi, diaree poate duce la o deficienta, numita hipokaliemie.  Aceasta apare la pacientii care iau medicamente ce determina organismul sa excrete prea mult potasiu.

Iata care sunt cele mai importante surse alimentare de potasiu : Banane Portocale, Pepene galben, Mierea de albine,  Caise,  Grepfrutul, Prune uscate, Stafide,  Curmale, Spanac fiert, Broccoli fiert, Cartofi, Cartofi dulci, Ciuperci, Mazare, Castraveti, Dovlecei, Frunze verzi, Sucuri bogate in potasiu precum: Suc de portocale, Suc de rosii, Suc de prune uscate, Suc de caise, Suc de grapefruit si anumite produse lactate cum ar fi laptele și iaurtul.

Alte alimente bogate in potasiu sunt : Ton, Halibut, Cod, Pastrav, Rockfish, Fasole, Linte, Fasole rosie, Boabe de soia, Melasa, Nuci, Carne si pasari de curte, Orez brun si salbatic, Cereale din tarate, paine si paste fainoase integrale.Integreaza aceste alimente in planul tau alimentar zilnic si bucura-te din plin de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *