Ce alegi: pompa de apa cu motor monofazat sau trifazat?

Pompele submersibile sunt tot mai cautate in randul acelora care au nevoie de alimentarea cu apa a gospodariei in acele zone unde nu exista un sistem centralizat de furnizare a apei potabile. Tot mai multa lume descopera avantajele pompelor de apa in defavoarea hidrofoarelor. Pe de alta parte, aceia care isi doresc sa se bucure de atuurile pe care o pompa submersibila le ofera, vor avea de ales dintr-o oferta diversificata prin prisma tipurilor de astfel de echipamente, a modelelor si a producatorilor.

Ce tip de motor alegi pentru pompa submersibila?

Unul dintre aspectele foarte importante in alegerea unei pompe de apa este cel referitor la tipul de motor. Exista varianta pompelor submersibile cu motor monofazat de 230V sau a pompelor avand un motor trifazat de 400V. Trebuie spus ca pentru functionarea pompei nu este important daca motorul care actioneaza pompa este unul monofazic sau trifazic. In cele din urma parametrii de iesire ai pompei vor avea aceleasi valori.

In cazul motorului monofazat puterea nu depaseste 3 kW si pentru pornirea pompei este necesar un condensator care sa genereze o forta de pornire. In acest sens pompele submersibile cu motor monofazat vor fi echipate cu un condensator si cu o protectie pentru suprasarcina. In cazul pompelor de apa cu motor trifazat vorbim despre un cuplu de pornire a echipamentului mult mai mare, fapt ce diminueaza semnificativ riscul de a bloca motorul in momentul pornirii pompei de apa.

Daca motorul monofazat de 230V are un sens de rotire intr-o singura directie, motorul de 400V trifazic nu se va roti intr-o singura directie, fiind astfel posibila inversarea sensului de rotatie prin schimbarea a doua faze ale alimentarii.

Daca debitul este foarte mic in cazul pompelor trifazate, atunci este nevoie de schimbarea fazelor intre ele. Pentru a se evita pierderea unei faze sau a unor dezechilibre de putere in cazul pompelor trifazate, situatii care pot duce la avarii, este recomandata folosirea unor sisteme de protectie pentru suprasarcina sau pentru dezechilibru de putere.

Motoare trifazate vs. Motoare monofazate

Atunci cand esti in cautarea unor pompe de apa submersibile si nu stii care este cea mai buna alegere, poti pune in balanta avantajele si dezavantajele oferite de motorul trifazat sau de motorul monofazat. Motoarele trifazate de 400V au ca si avantaje fiabilitatea ridicata, constructia simpla, functionarea pompei de la reteaua de curent alternativ, durabilitatea motorului si pretul mic al pompei. In randul minusurilor pentru motorul trifazat putem regasi sensibilitatea la modificarile de tensiune, necesitatea de a folosi convertizoare de frecventa pentru reglarea vitezei de rotatie sau probleme cu tensiunea de alimentare datorita consumului de energie reactiva.

Pentru motoarele monofazate avantajele se refera la nivel redus al zgomotului, fiabilitate ridicata, durabilitate, functionarea directa la nivelul de retea de 230V fara necesitatea unui convertizor, dar si pretul mic. Printre dezavantaje putem aminti puterea limitata a motorului, greutatea mare, dimensiunea mare, curentul mare de pornire sau sensibilitatea la schimbarile de tensiune.Daca in continuare nu stii exact care este cea mai buna alegere atunci cand vorbim despre pompele submersibile, poti gasi mai multe informatii pe www.hidropompe.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *