Ce aplicatii practice are un tahometru?

Tahometrul este un instrument de masurare care este folosit pentru a masura viteza de functionare a unui motor in rotatii pe minut. Dispozitivul poate masura viteza de rotatie a arborelui sau a discului atunci cand masina este in miscare. De asemenea, indica viteza unghiulara a unui arbore care se roteste.

Acest instrument este de obicei folosit pentru a estima viteza de trafic si volumul sau fluxul arborelui. Este folosit pentru masurarea vitezei la masini, avioane sau alte vehicule. Afiseaza viteza de rotatie a arborelui cotit al motorului impreuna cu marcajul care afiseaza intervalul sigur de viteza de rotatie. In plus, se pot salva valori minime, medii si maxime, precum si ultima valoare masurata.

Aplicatiile practice ale unui tahometru sunt:

  • Folosirea pentru a masurarea vitezei de rotatie.
  • Poate masura debitul de lichid cu ajutorul unei roti atasate cu unghi inclinat.
  • Este folosit la vehicule pentru a afisa viteza de rotatie a arborelui cotit al motorului.
  • Masoara intr-un timp foarte scurt
  • Masurarea vitezei cu mare precizie

Principiul de functionare al tahometrului.

Astfel de tahometre electrice functioneaza pe principiul miscarii relative dintre campul magnetic si arborele dispozitivului cuplat. Motorul turometrului functioneaza ca un generator, adica produce tensiunea pe baza vitezei arborelui. Acesta numara numarul de rotatii pe care le face arborele cotit pe minut. Este esential ca utilizatorul sa cunoasca turatia motorului si intervalul de functionare al acestuia pentru a evita daune inutile. Aparatul functioneaza fie pe curent alternativ, fie pe curent continuu.

Tipuri de tahometru:

  • Tip de contact – Acest tip de turometru este de obicei fixat pe masina sau pe motorul electric. Functioneaza punand o roata care se invarte liber in contact cu un arbore sau un disc. Arborele antreneaza roata pentru a genera impulsurile. Aceste impulsuri sunt apoi citite de un tahometru si masurate in rotatie pe minut.
  • Tip fara contact – Este cunoscut si sub denumirea de tahometru foto sau tahometru fara atingere. Acest tip de dispozitiv nu are nevoie de niciun contact fizic cu arborele rotativ. Foloseste un laser, lumina infrarosie sau alte surse de lumina pentru a efectua masuratorile. Dispozitivul emite fascicul de lumina. Acest fascicul reflecta de fiecare data cand o banda face o rotatie completa.
  • Tahometru electronic – Este alcatuit din componente electronice utilizate pentru masurarea turatiei motorului. Masoara viteza in rotatie pe minut. Este folosit in principal in tabloul de bord al masinii pentru a masura viteza de conducere. Utilizeaza un pickup magnetic plasat langa un motor care se roteste pentru a genera impulsuri electrice. Aceste impulsuri au o frecventa proportionala cu turatia motorului.
  • Tahometru digital – Este un dispozitiv digital care masoara viteza obiectului care se roteste. Este folosit in mod obisnuit in automobile, avioane, aplicatii medicale si instrumente.
  • Tip stroboscop – Acest tip de tahometru este un stroboscop si un tahometru combinat, pentru intretinere si productie. Tahometrul stroboscopic este ideal pentru a masura viteza de rotatie a centrifugelor, motoarelor, ventilatoarelor si a multor alte utilaje si instalatii din industrie si cercetare. Caracteristica sa este combinatia dintre un stroboscop si un tahometru, ambele intr-un singur dispozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *