Ce este iluminarea solara?

Energia regenerabila a devenit din ce in ce mai mult obiectul discutiilor care incearca sa gaseasca cauze si solutii la cresterea crizei de mediu si a poluarii. Intr-adevar, nu exista nici o indoiala ca productia industriala conventionala, industriala, consuma prea rapid resursele noastre epuizabile.

Prin urmare, acest mod este departe de a fi durabil si in viitorul nu atat de indepartat va provoca multe probleme de o scara mai mare decat cea cu care ne confruntam in prezent. Cu toate acestea, situatia nu este atat de gri si fara speranta, deoarece noile inventii si tehnologii sunt dezvoltate de oamenii de stiinta care isi dedica efortul de a descoperi noi alternative mai ecologice.

In ultimele decenii, energia solara a fost identificata drept una dintre cele mai eficiente dintre toate sursele de energie inepuizabile si regenerabile, iar multe tari fac deja o treaba excelenta in promovarea gospodariilor si a companiilor sa investeasca in panouri solare. Energia colectata de panourile solare poate fi utilizata in diverse scopuri, iar una dintre ele este aceea de a produce iluminat solar. Practic, este un sistem de iluminare care ofera si stocheaza propria energie din sursa proprie.

Acest articol va va oferi o scurta prezentare a ceea ce este exact iluminatul solar si ce tip de iluminare solara este in prezent disponibila.

Ce este iluminatul solar?

Principiul functionarii iluminatului solar este de fapt destul de simplu. Explicatia fizica din spatele motivului pentru care este posibila colectarea energiei solare si transformarea acesteia in iluminat consta in efectul fotovoltaic care este utilizat intr-un panou solar sau intr-o celula fotovoltaica capabila sa colecteze energia solara (adica energia produsa de Soare) pe tot parcursul zilei.

Dupa ce este colectat, energia este stocata, de obicei, intr-o baterie de celule gel reincarcabila si folosita mai tarziu seara cand nu exista lumina soarelui pentru a produce iluminare.Lumina este pornita de un controler inteligent care porneste lumina LED folosind energia stocata.

Panoul in sine consta din numeroase straturi de siliciu cristalin, precum si diferite substante chimice care pot face straturi de electroni incarcati negativ si spatii incarcate pozitiv. Dupa trecerea celulei solare, lumina soarelui activeaza electronii incarcati negativ si le preseaza in spatiile incarcate pozitiv.

Iluminatul solar este utilizat in principal pentru a asigura iluminatul exterior in timpul serii si in timpul noptii. Acesta este folosit atat in lumina de strada, cat si in zonele mai mici, cum ar fi gradina sau pridvor.In afara de iluminatul fotovoltaic, exista si alte doua solutii de iluminare solara care nu sunt la fel de comune, dar servesc inca suficient de bine scopului:

Panourile solare pot sa diminueze si sa lumineze iluminatul interior prin interactiunea cu soarele si norii. Aceasta tehnologie este o metoda excelenta de economisire a energiei consumate pe lumina deoarece percepe disponibilitatea luminii solare in timpul zilei si asigura iluminarea interioara necesara in functie de circumstante (cantitatea de lumina solara, umiditate etc.). Aceste panouri sunt, de obicei, instalate pe acoperisuri si datorita caracteristicilor de utilizare si scopului (pentru a asigura numai iluminatul nu electricitatea pentru intreaga casa) acestea sunt mult mai mici si mai usor de intretinut decat panourile solare destinate producerii unor cantitati mai mari de energie electrica;

Lumini solare hibride. Aceasta este tehnologia cea mai noua generatie de pe piata care ofera sisteme interactive de iluminare, cunoscute si ca sisteme hibride. Luminile solare hibride sunt mai complexe si exista mai multe sisteme disponibile care functioneaza diferit in functie de faptul ca energia este utilizata pentru alimentarea retelei sau iluminatului sau ambelor.

Ce tipuri de lumini solare sunt disponibile?

Tehnologiile de iluminare solara s-au dezvoltat destul de semnificativ si cand cautam cateva optiuni, veti vedea cu siguranta ca exista mai mult decat cateva dintre ele. Aceasta inseamna ca acum nu trebuie sa optati pentru un tip de iluminare solara, dar de fapt aveti o alegere destul de larga, adaptata diferitelor preferinte functionale si estetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *