Ce fel de lumina sa alegeti in functie de incapere – calda sau rece?

Diferite incaperi din casa dvs. pot necesita diferite tipuri de lumina. Poate doriti o lumina calda pentru a crea o senzatie confortabila in camera dvs. de zi, in timp ce o lumina rece ar putea fi mai potrivita intr-o baie sau bucatarie. Atunci cand alegeti corpurile de iluminat, este important sa luati in considerare tipul de lumina pe care o emit.

Diferenta dintre lumina calda si cea rece

Iluminatul poate juca un rol important in modul in care se simte o camera. Lumina calda poate face un spatiu sa se simta confortabil si primitor, in timp ce lumina rece il poate face sa se simta mai modern si mai elegant.Lumina calda este generata de obicei de becurile incandescente, care au o temperatura de culoare mai scazuta (aproximativ 2700K). Acest lucru emite o lumina mai blanda, in nuante de galben, care poate face o camera sa se simta calda si primitoare.

Lumina rece este generata de obicei de becurile fluorescente, care au o temperatura de culoare mai mare (aproximativ 4100K). Acest lucru emite o lumina mai stralucitoare, mai alba, care poate face o camera sa se simta mai moderna si mai eleganta.

In camera de zi: folositi lumina calda pentru a crea o atmosfera confortabila

In camera de zi, doriti sa creati o atmosfera calda si confortabila. Pentru a face acest lucru, utilizati lumina calda. Acest lucru va face camera sa se simta mai primitoare si confortabila. Puteti folosi lampi, plafoniere living, lumanari sau chiar seminee pentru a crea acest efect. Doar asigurati-va ca lumina nu este prea puternica sau prea slaba.

In bucatarie: folositi lumina rece pentru a va ajuta sa va concentrati

Cand vine vorba de bucatarie, vrei sa te asiguri ca ai lumina rece care sa te ajute sa te concentrezi. Acest lucru se datoreaza faptului ca bucataria poate fi un loc aglomerat si vrei sa poti vedea ce faci. Lumina rece va ajuta, de asemenea, la prevenirea oricaror accidente.

In dormitor: folositi lumina calda pentru a va relaxa

Daca vrei sa te relaxezi in dormitor, foloseste lumina calda. Lumina mai rece, albastra, poate fi dura si nu favorabila relaxarii. In schimb, alegeti o lumina mai blanda, cu nuante galbene, care va va ajuta sa va simtiti mai calm. De asemenea, puteti utiliza lampi cu intrerupatoare pentru a controla nivelul de lumina din camera. Prea multa lumina poate fi la fel de suparatoare ca si prea putina, asa ca gaseste un mediu fericit care sa functioneze pentru tine.

In baie: folositi lumina rece pentru a evita stralucirea

Daca sunteti in cautarea unei lampi de baie care sa nu produca prea multa stralucire, alegeti o lumina rece. Acest tip de lumina este perfect pentru bai, deoarece ofera suficienta lumina fara a fi prea dur. Luminile reci sunt grozave si pentru spatiile mici, deoarece pot face camera sa se simta mai mare si mai deschisa.

Atunci cand alegeti becurile: luati in considerare temperatura de culoare

Cand cumparati becuri, un factor important de luat in considerare este temperatura culorii. Lumina alba calda are o nuanta galbuie si face o camera sa se simta confortabila, in timp ce lumina alba rece are o nuanta albastruie si creeaza o atmosfera mai energica.Daca nu sunteti sigur de ce fel de lumina aveti nevoie, ganditi-va la scopul camerei. De exemplu, daca vrei sa creezi un spatiu relaxant in dormitorul tau, lumina alba calda ar fi ideala. Dar daca doriti sa luminati o zona de studiu sau o bucatarie, lumina alba rece ar fi mai potrivita.

Becurile cu incandescenta sunt tipul traditional de bec. Ele emana o lumina calda, galbuie, care este similara cu lumina naturala a soarelui. Becurile incandescente sunt foarte ieftine si disponibile pe scara larga. Cu toate acestea, nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic si au o durata de viata scurta.

Becurile fluorescente sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat becurile incandescente si pot dura de pana la 10 ori mai mult. Becurile fluorescente emana o lumina rece, albastruie, pe care unii oameni o considera dura. De asemenea, pot fi mai scumpe decat becurile cu incandescenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *