Cele mai importante opere ale lui George Orwell

Cine a fost George Orwell?George Orwell face parte dintr-o lista de scriitori pe care nu vrei sa ii ratezi daca literatura reprezinta ceva important pentru tine. Multi termeni inventati strict pentru lumile sale fictionale au ramas in constiita nationala drept expresii importante care descriu un sistem autoritar.

Autorul in discutie a avut parte si de o cariera jurnalistica, lucru observabil in toate scrierile lui. Stilul lui este unul direct, fara sa fie incarcat de inflorituri stilistice, dar destul de efectiv cat sa atraga atentia oricarui cititor, facandu-l sa se piarda in taramurile fictionale.Exista librarii cu carti exclusiv in limba engleza, precum Antic ExLibris, unde poti descoperi cateva titluri minunate de la George Orwell. La ei gasim: Down and Out in Paris and London, Homage To Catalonia, Animal Farm si 1984. Cele care te-ar putea atrage cel mai mult, sunt si cele mai populare: Animal Farm si 1984.

Adesea aceste carti sunt incluse in bibliografiile celor care studiaza literatura britanica, un motiv clar ar fi influenta enorma pe care aceste carti au avut-o asupra generatiilor de scriitori care au urmat, dar si asupra oamenilor in general. Orwell a reusit nu numai sa fie canonizat din punct de vedere literar, dar sa aiba un rol crucial in pop culture.

Ferma Animalelor

Aceasta nuvela alegorica a fost publicata in anul 1945, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Orwell surprinde in opera constructia unei societati, pornita din revolta fata de fostul conducator al animalelor, un om care le trata deplorabil. Fatada unei povesti cu animale ascunde un mesaj politic important, iar G. Orwell la asta se pricepe cel mai bine, la a construi un fir narativ palpitant, dar cu un substrat si mai atragator.
Povestea poate parea la o prima privire puerila, dar daca ne folosim ochiul critic vom descoperi substraturile politice si referintele la situatia socio-economica pe care Orwell o critica si de care se teme ca fiind un posibil viitor pentru anumite state (caci pentru multe altele era deja o realitate crunta).

1984

1984 este cel mai popular roman al lui Orwell, fiind unul dintre cele mai importante romane distopice din toate timpurile. Acest roman reprezinta atat apogeul, cat si finalul carierei scriitoricesti a lui Orwell, dat fiind ca acesta scrie romanul intr-o stare de sanatate critica. Pesimismul romanului este acompaniat de nevoia lui Winston, protagonistul romanului, de a trai si de a se bucura de simplele placeri al vietii, cum ar fi mirosul ciocolatei si de dragostea pe care i-o poarta Juliei.

Acest roman a ramas in istoria literara datorita talentului scriitoricesc al lui Orwell de a surprinde o societate in care culoarea gri predomina, tot ceea ce este uman este incetul cu incetul eliminat, iar cand umanitatea dispare tot ceea ce ramane este macabru. Din acest motiv, protagonistul romanului este in cautarea unor experiente care sa il aduca inapoi la amintirile copilariei sale, cand sistemul politic nu se radicalizase complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *