Secrete de cooking mostenite de la bunica

Gatitul este un nou hobby, iar preparatele de tip fusion care pun accentul pe exotismul ingredientelor, sunt in trend si te determina sa mai cumperi un nou device de cooking (care, apropo, nu se spala singur si nu poate fi bagat in masina de spalat vase).

Gatitul adevarat este o indeletnicire veche, cu reguli serioase, mostenite de la bunica. Cum internetul s-a insinuat in orice aspect al vietii noastre, am ajuns sa ignoram existenta unor carti romanesti de bucate, cu sfaturi de bun simt.

N.B. Exista totusi site-uri romanesti de cooking, bine configurate si care contin postari de foarte buna calitate. De obicei, numele site-ului cuprinde si numele celei care posteaza.Pana le descoperiti, iata o lista scurta de sfaturi care merita respectate intocmai.

CLATITE. Indiferent de proportia ingredientelor folosite, sa retineti ca (1) niciodata aluatul de clatite nu trebuie sa contina zahar, (2) consistenta acestuia trebuie sa fie ca o smantana subtire, (3) este bine ca aluatul sa stea cel putin 30 min, pentru ca faina sa se umfle, (4) in aluat se poate pune putin ulei, ceea ce va impiedica lipirea de tigaie, (5) tigaia trebuie sa fie bine incalzita, la foc moderat, (6) nu este necesar sa aruncati clatita in aer, de fapt chiar puteti sa va scoateti din cap acest gand, (7) o simpla tigaie antiaderenta este suficienta.Abordati reteta de clatite cu calm, este una dintre cele mai simple retete, iar indemanarea vine din perseverenta.

CIORBA/BORSUL. Cum o dregem cu ou si smantana sau numai cu unul dintre cele doua ingrediente, pentru a evita aspectul de „taiat”, adica de dezintegrare a oului si a smantanii in masa lichida. Pasi de urmat, cand ciorba a fiert suficient: (1) bateti oul si smantana sau numai un ingredient, cu 3 linguri de apa, intr-un castron suficient de mare, (2) adaugati foarte incet lichid din ciorba fierbinte, respectiv cate o lingurita, si continuati sa bateti, pana ati adaugat cam 2 polonice de supa, puneti deoparte castronul, tocmai ati efectuat o operatiune de „temperare”, adica de egalizare a temperaturii componentelor, (3) stingeti focul, asteptati 10 min, (4) turnati foarte incet amestecul din castron in oala cu ciorba, in timp ce agitati continutul din oala cu polonicul, lingura de lemn sau un tel. Succes garantat, aspectul va fi uniform. Acum puteti sa puneti si verdeata.

PIUREUL DE CARTOFI. Se face numai din cartofi vechi, care au trecut peste iarna, adica nu din cei denumiti „noi”. Dupa ce cartofii curatati si taiati cuburi (1) au fiert suficient, in apa cat sa ii acopere cu un deget si sare, (2) luati vasul de pe foc, (3) scurgeti usor lichidul in exces intr-un bol.

Atentie la lichidul fierbinte. Nu aruncati lichidul scurs. (4) Se paseaza/preseaza cartofii cu un instrument special si (5) se adauga putin unt si lapte fierbinte, obligatoriu fierbinte, (6) se amesteca pentru omogenizare. Nu subtiati piureul prea mult. In zile de post, untul poate fi inlocuit cu putin ulei, iar laptele fierbinte cu apa in care au fiert cartofii. Piureul de cartofi se aduce la masa cat mai cald.

PLACINTA CU MERE SAU TARTE CU FRUCTE. Presarati blatul de baza cu pesmet simplu sau cu pesmet facut din biscuiti. Stratul de pesmet va absorbi sucul eliberat de mere sau fructe in timpul coptului si, astfel, placinta sau tarta nu vor avea aspect de aluat umed, necopt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *