Trucuri care te ajuta sa gatesti corect chiar si preparatele mai dificile

Gatitul…un adevar valabil zi de zi, fara de care nu am putea savura preparate delicioase facute in casa. Cei mai multi oameni considera ca stiu sa cum prepare mancarea, insa multi dintre ei obisnuiesc sa faca in mod frecvent cateva greseli, de care nici nu-si dau seama. Iata ce trebuie sa stii pentru a gati intocmai ca si un bucatar profesionist :

  • pune legumele fierte in apa cu gheata pentru a se mentine crocante

Daca obisnuiesti sa faci diferite preparate cu legum, pune-le in apa cu gheata imediat ce le-ai scos de la fiert. Acestea sunt supuse unui soc termic, care va stopa fierberea acestora si le va mentine proaspete si crocante.

  • adauga usturoiul in mancare aproape cand procesul de gatire este spre final

Adauga usturoi in mancare doar la final, pentru a pastra cat mai intensa aroma preparatului. Daca vei cali usturoiul de la inceput acesta se va arde si va da un gust amarui mancarii. Ceapa poate fi calita la o temperatura ridicata, insa usturoiul nu.

  • fierbe paste sau orez in apa cu sare

Daca vei aplica cu regularitate acest truc, vei observa ca mancarea ta va avea un plus de gust.

  • foloseste ulei de masline la gatit

Foloseste uleiul de masline atat la gatit, cat si in salate dar nu la prajit. Pentru prajire se recomanda uleiul de floarea soarelui.

  • nu consuma imediat carnea facuta la tigaie sau gratar

Acest sfat se bazeaza pe o explicatie simpla. Lasa carnea sa se “odihneasca” timp de cateva minute, pentru a obtine o friptura suculenta si gustoasa. Lasa friptura la temperatura camerei inainte de a fi servita si vei vedea ca aceasta va fi moale si apetisanta.

Inainte de a gati carnea la tigaie, trebuie sa o lasi sa se incinga cat mai bine, pentru a-si pastra gustul cat mai bun.

  • nu intoarce carnea de foarte multe ori atunci cand o gatesti.

Daca obsnuiesti sa intorci carnea in mod repetat de pe o parte pe alta vei observa ca aceasta devine tare si nu se va gati in mod uniform.

  • atunci cand pregatesti mancare la tigaie nu trebuie sa pui foarte multe ingrediente

Daca pui multe ingrediente de la inceput, mancarea se face mai greu si este aproape imposibil sa obtii o friptura crocanta. Daca faci carne cu legume, spre exemplu, foloseste doua tigai, una in care sa gatesti legumele si una pentru carne.

  • gateste cat mai des legumele cu coaja

Specialistii in domeniu ne recomanda sa gatim legumele in coaja pentru a le mentine gustul aromat si apetisant. Acestea vor fi crocante la final, in timp ce isi vor pastra toate vitaminele. Atunci cand faci legume la cuptor, incearca sa le pui cu tot cu coaja in tigaie si vei observa ca rezultatul obtinut va fi pe masura asteptarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *