Ce au in comun si care este diferenta dintre lamai si limete ?

Lamaile si limetele sunt citrice extrem de cunoscute atat pentru proprietatile lor, cat si ca ingrediente de top pentru unele bauturi racoritoare, deserturi dar si alte preparate culinare. Chiar daca aparent seamana ca forma dar si ca gust, sunt totusi foarte diferite.

Aceste fructe sunt des folosite in medicina traditionala pentru ca au foarte multe beneficii pentru sanatate. Contin o cantitate mare de antioxidanti, vitamine si minerale. Vitamina C din compozitia lor joaca rolul unui antioxidant important si ajuta la protejarea celulelor, sustinand absorbtia fierului in organism si sustinand sistemul imunitar.

De asemenea, vitamina C faciliteaza productia de colagen, ceea ce ajuta la vindecarea ranilor.In plus, contin flavonoide, acele substante fitochimice care protejeaza inima si indeparteaza tulburarile metabolice. Acestea au proprietati antiinflamatorii, antidiabetice, de combatere a cancerului și neuroprotectoare.

Antioxidantii ajuta la protejarea organismului de deteriorarea celulelor si impiedica aparitia cancerului, diabetului sau dementei. Consumul apei cu lamaie sau limete ajuta la pierderea in greutate, datorita aportului caloric redus si hidrateaza corpul in mod eficient. Prin utmare beneficiile nutritionale sunt aceleasi.

Diferenta dintre aceste 2 fructe consta in aciditatea lor.  Ambele au un continut ridicat de acid citric, fiind foarte acide dar totusi exista o diferenta. Sucul de lamaie contine aproximativ 48 de grame de acid citric pe litru (g/L) iar sucul de limete contine în jur de 45,8 g/L. Multe Cojile de lamai sau limete sunt folosite in multe preparate, datorita aromei puternice si acrisoare. Acestea se utilizeaza pentru a aromatiza sosurile, marinatele sau chiar deserturi. Combinatia dintre lamaie si cimbru este ideala pentru marinarea puiului si a pestelui iar combinatia dintre limete, usturoi si pudra de ardei iute este ideala pentru marinarea diferitelor tipuri de carne.

Acestea sunt des folosite pentru prepararea bauturilor calde sau reci, atat pentru sucuri cat si pentru ceaiuri. Datorita aciditatii lor ridicate, sunt extrem de eficiente in indepartarea bacteriilor, de aceea exista diverse produse de curatare pe baza de citrice.Este dovedit faptul ca uleiul esential de lamaie ajuta la imbunatatirea starii mentale prin inhalare si aromaterapie, avand totodata si proprietati antimicrobiene.

Exista si anumite riscuri in ceea ce priveste consumul de lamai sau limete. Daca sunt consumate in cantitati prea mari, pot provoca o durere usturatoare in cazul unor rani deschise. De asemenea, aciditatea ridicata a acestor fructe poate grava arsurile la stomac sau problemele digestive. In plus, pot distruge smaltul dintilor si pot provoca carii.

Lamaile si limetele sunt fructe au proprietati nutritionale foarte asemanatoare si sunt foarte bune pentru pastrarea unei stari de sanatate optime. Acestea sunt ingrediente comune care se pot regasi intr-o gama foarte larga de bauturi, in special pe durata verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *