Ce sunt Perseidele si cum le poti vedea ?

Perseidele reprezinta ploaia de meteori, care poate fi vazuta cu ochiul liber si are loc in fiecare an. In cadrul acestui eveniment se pot observa foarte multi meteori pe cerul noptii, care radiaza dintr-un punct fix. Acest proces se datoreaza unor fluxuri puternice de meteoriti ce patrund in atmosfera Pamantului la viteze foarte mari. Maximul curentului a avut loc in acest an in noaptea de 12 spre 13 august.

Cea mai buna modalitate prin care poti vedea Perseidele este sa gasesti un loc de unde poti admira intreaga bolta cereasca in toata splendoarea ei. Nu este nevoie de un echipament special pentru a le vedea in mod clar. Daca gasesti un punct favorabil poti vedea chiar si stelele cazatoare, cu exceptia situatiei in care cerul este innorat.

In momentul in care Perseidele ajung la intensitate maxima, pec er va fi luna plina, astfel incat cerul va fi luminat cu putere pe parcursul intregii nopti. Pentru a putea vedea cât mai bine Perseidele trebuie sa cauti un loc in care se afla cat mai putina lumina ambientala.

Pentru a gasi acest loc cu usurinta, este indicat sa mergi cat mai departe de oras, undeva la o distanta de 35- 60 de km. Pentru a te bucura de un plus de vizibilitatea evita pe cat posibil zonele deluroase si padurile. Daca acest lucru nu este deloc accesibil intereseaza-te daca sunt in oras observatoare astronomice parcuri sau terase deschise pana noaptea tarziu care iti ofera posibilitatea de a vedea Perseidele.

Acest minunat spectacol ceresc poate fi admirat cu usurinta cu ochiul liber, fara sa fie nevoie de instrumente speciale. Daca este un observator astronomic in orasul tau, atunci este totul este foarte simplu. Trebuie sa tii cont de faptul ca este necesar sa astepti o perioada scurta de timp pana cand ti se adapteaza ochiul la luminozitatea cerului. Aceasta perioada de acomodare poate dura in jur de 45 de minute.

Situatia ideala in care poti observa Perseidele este sa poti face acest lucru de pe o terasa deschisa, stand pe un sezlong sau un fotoliu inclinat. In acest fel, poti sta cat mai comod astfel incat poziția capului nu o sa-ti dea dureri in zona gatului. Daca mergi sa vezi Perseidele din oras sau dintr-un alt loc, nu uita sa iei cu tine spray-uri de tantari si alte insecte, care te-ar putea deranja in timpul acestui spectacol.

Pentru a nu avea o experienta neplacuta, tine la distanta insectele nedorite. Daca pleci intr-un loc la marginea orasului, ia cu tine o patura, apa si ceva gustari pentru ca s-ar putea sa astepti o perioada lunga de timp pana cand vei putea vedea Perseidele. Chiar daca acest festival de lumina are loc in mijlocul verii, ia la tine o geaca subtire pentru ca noaptea poate fi totusi racoare, in special in zonele de munte sau pe malul marii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *