Mari artisti romani pe care sa ii ai in colectia de viniluri

Unii dintre cei mai apreciati artisti din muzica romaneasca continua si astazi sa fie ascultati de catre melomanii din intreaga lume. Intrucat muzica face parte din identitatea culturala a unei tari, ne-am gandit sa iti prezentam in acest articol o lista cu cei mai importanti artisti romani care s-au bucurat de recunoastere la nivel international.

In anticariate, discurile de vinil ale celor mai cunoscuti interpreti din muzica romaneasca sunt foarte cautate, in special de catre colectionari. Viziteaza anticariatele si descopera discuri de pick up ale artistilor care au dus numele Romaniei peste hotare. Mai mult decat atat, la fiecare ascultare, vei putea sa impartasesti cu persoanele dragi o mica parte din istoria muzicii romanesti.

1. Maria Tanase

Una dintre cele mai rasunatoare nume ale muzicii romanesti, Maria Tanase a fost supranumita Pasare Maiastra, de catre Nicolae Iorga, in anul 1938. Melodiile cunoscutei interprete sunt in continuare ascultate si apreciate. Daca esti un iubitor de muzica populara, discurile de vinil ale Mariei Tanase nu trebuie sa lipseasca din colectia ta. Vocea artistei este inconfundabila, iar de-a lungul timpului, talentul sau a fost apreciat de inalte personalitati publice: regi, presedinti, ambasadori sau politicieni de vaza.

2. Sergiu Celibidache

Desi numele marelui dirijor nu este foarte cunoscut generatiilor tinere, Sergiu Celibidache a fost unul dintre cei mai importanti muzicieni romani. Acesta a condus si dirijat Orchestra Filarmonica din Berlin, Orchestra Radio din Stuttgard, Orchestra Nationala din Paris, Orchestra Simfonica Radio din Stockholm si Filarmonica din Munchen, cea care a inflorit sub conducerea lui. Aprecierea pentru munca marelui dirijor roman a fost cu atat mai justificata intrucat acesta nu a renuntat niciodata la pasiunea sa.

3. Gheorghe Zamfir

Cel care a reinventat modul de interpretare la nai, Gheorghe Zamfir s-a impus in istoria muzicala datorita talentului sau nemasurat si a sunetelor revolutionare pe care le-a creat din nai, aducand acest instrument in atentia tinerilor si a publicului modern. Gheorghe Zamfir a introdus naiul in orice stil muzical si a primit numeroase distinctii in tari precum Franta, Italia, Belgia si, bineinteles, Romania. Creatiile sale bucura in continuare milioane de fani din intreaga lume.

4. Johnny Raducanu

Nascut intr-o familie de rromi, ce l-a avut ca stramos pe lautarul Petrea „Cretul” Solcan, Johnny Raducanu este considerat un veteran al jazzului romanesc. S-a remarcat inca de la 19 ani ca interpret de jazz la contrabas, dar de-a lungul carierei a cantat si la pian. Pe langa discurile de vinil ale marelui muzician, iti recomandam ca din colectie sa nu-ti lipseasca nici cartile sale autobiografice.

5. Ciprian Porumbescu

Nascut in anul 1853, Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai de seama compozitori romani. Din cauza problemelor financiare, marele compozitor roman a fost nevoit sa-si intrerupa studiile si nu a reusit sa se formeze complet pe plan muzical.

Ciprian Porumbescu a inceput sa se bucure de succes si totodata de cea mai frumoasa perioada a vietii sale, dupa ce piesa sa in doua acte, Crai nou a fost pusa in scena. Muzicianul continua sa fie apreciat si astazi pentru compozitiile sale care s-au impus prin emotia transmisa.

Indiferent ce gen de muzica preferi, artistii romani au lasat mostenire adevarate capodopere. Adauga in colectia ta de viniluri discurile personalitatilor marcante din muzica romaneasca si bucura-te de o experienta desavarsita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *